Svakodnevno lažiranje PCR testova na granicama: Sami ih kopiraju, rade ih kod kuće, izmišljaju laboratorije koji ne postoje…

Kazne su i do tri godine zatvora

Sve je više PCR testova koji nisu u redu. Uglavnom se odrađuju u ”kućnoj radinosti”, ali i kupuju po upola manjoj cijeni. Na graničnim prijelazima Plovanija i Kaštel lažni PCR testovi otkrivaju se gotovo svakodnevno. Samo u posljednja dva tjedna – njih 26.


”Na dnevnoj bazi se radi pojačano, tako da se konstantno vrše provjere, i čim je nešto sumnjivo izvješćuju se institucije preko kojih se provjerava”, govori voditeljica smjene na GP Kaštel, Ksenija Horvatić Strider.

A na kontrolu s granice, iz Zavoda za javno zdravstvo nam potvrđuju – dolaze svakakve krivotvorine. Puno je nalaza, napominju, prošlo i graničnim policajcima kroz ruke pa sve lakše otkrivaju one lažne.

”Od loše fotokopije, do nekog sasvim nepoznatog nalaza, nekog novog laboratorija za biokemiju u Nazorovoj 23 koji ne postoji, do jednostavnog nekog ispisa loše skeniranog”, objašnjava Nada Barišić iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Motivi su uglavnom isti izbjegavanje plaćanja testa i samoizolacije.

”Mislim da to nije primjereno jer se radi o zaraznoj bolesti, radi se o bolesti koja utječe na život i zdravlje ljudi, i mislim da to ne bi trebalo raditi”, izjavio je Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.


Današnje stanje na Kaštelu

Danas je bio samo jedan pokušaj prelaska granice na graničnom prijelazu Kaštel s krivotvorenim PCR testom. Jučer je uhvaćeno njih troje i važno je napomenuti da svi oni koji pokušavaju prijeći granicu sa lažnim PCR testovima čine kazneno djelo. Načelnik policijske postaje Buje, Robert Boban Paulović objasnio je da je riječ o krivotvorenju isprava čija je predviđena kazna zatvora do tri godine.

Ljudi koji pokušaju prijeći granicu krivotvorenim testom počnu se odmah buniti, kaže, ali kada dokažu ”da je to to” onda posustaju i prihvate poraz.Testovi su uglavnom kućne radinosti. ”To se više manje na kompjuteru radi. Ima i onih koji to rade za nekog tako da jedan dio njih su i kupovali za 50 eura takav lažan test”, govori Boban Paulović.

U krivotvorenje testova se ne upuštaju samo hrvatski državljani, već i drugi iz Europske unije. ”Za sada imamo pet država članica Europske unije i naših državljana”, objasnio je.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime