Što ćemo danas za ručak, pita se većina domaćica od ranog jutra. Kako bi im olakšali izbor posjetili smo splitsku Peškariju koja je petkom mjesto društvenog života Splićana. Tradicija je da se petkom jede riba, koliko je to moguće pa je tako petkom i najveći izbor svježe ribe.
Kod stare znanice i prodavačice Silve pronašli smo jako lijepe trlje, inćune, ali i kozice i lignje koje su po 20 eura kilogram, za gavune je potrebno izdvojiti 15 eura za kilogram. Silva nam pojašnjava kako ima šušura, cijene neke ribe su veće, kao npr. gavuna, ali Splićani uzmu kvarat kilograma jer se gavuni samo prže u ulju i ne treba ih čistiti.
Na drugom štandu zatekli smo poveći red za dosta velike i lijepe inćune. Lovostaj je završio pa im je sad stađun. Gavuni su po 5 eura i jako dobro se prodaju.
Na sljedećem banku našli smo lijepe komade škarpine, ali smo poslušali i priču o talijanskim peškarijama i cijenama tamošnje ribe što je bilo jako zanimljivo i poučno. Kod idućeg prodavača pronašli smo lubina i komarču koji su iz domaćeg uzgoja i koštaju 10 eura za kilogram .
Još uvijek nije kasno da posjetite peškariju i kupite ribu za današnji ručak, a možemo reći kako je i unatoč današnjoj vrućini jako dobro posjećena, a zatekli smo i dosta turista. Neki razgledaju, a neki i kupuju .





