– Poziv iz tvrtke Rimac automobili, da polovimo mace koje šeću u prostoru tvrtke i odvedemo ih na sterilizaciju ili kastraciju, što će ta tvrtka financirati, su rijedak primjer suradnje. Inače nam se češće događa da nam građani jave da u području neke tvornice ima divljih maca, pa jedva dogovorimo da nas puste u prostor da bismo ih polovili – kazala je Katarina Loborec iz Udruge Prava šapa, koja brine o napuštenim uličnim mačkama, za 24sata.

Dodala je da su ih iz tvrtke nazvali s molbom da im pomognu uloviti divlje mace koje šetaju pogonima, njih pet ili šest, a na kraju se pokazalo da ih ima barem desetak. S obzirom da te mace nisu naviknute na ljude, bilo ih je teško uloviti tako da njihova akcija još nije gotova. Trajat će dok sve te mace ne budu kastrirane.

– U krugu tvrtke postoji uređeno mjesto na kojemu ih djelatnici tvrtke hrane i tu ih lovimo. No, kako ne dolaze redovito i ne zadržavaju se dugo, već samo u prolazu pojedu ono što su im ostavili u zdjelicama, u prvom navratu u vrijeme hranjenja uspjeli smo uloviti samo tri ili četiri životinje. Zato kolegica Mirna Herman odlazi tamo u više navrata i, koliko znam, u međuvremenu su ulovljene još dvije mace – rekla je Loborec.

Istaknula je kako u lovu aktivno sudjeluju i djelatnici tvrtke, a čak su ugradili i kameru i mehanizam koji omogućava da se vrata zatvore na daljinu. To im omogućava da ulove mačke čak i kada volonteri ili djelatnici nisu u blizini.

– Ne znam kako su Rimac automobili saznali za nas i donijeli odluku da nas pozovu. Ta tvrtka inače nije naš donator, no znamo da jesu donator Prijatelja životinja te da je gospodin Rimac vegetarijanac i ljubitelj životinja. Riječ je o primjeru koji se zaista može pohvaliti, jer se na ovaj način sprječava mogućnost da se na tom području s vremenom okoti puno mačaka, te da divlje i napuštene, a možda i bolesne životinje lutaju ulicama – kazala je Katarina Loborec za 24sata.

Iz tvrtke Rimac automobili nisu se htjeli posebno hvaliti u ovom slučaju.– Nekoliko kolega iz Odjela koji je najbliže hranilištu redovno hrani mace i oni su predložili da se obavi sterilizacija, no ne mislimo da to treba posebno isticati – kazala je Marta Longin, zadužena za Odnose s javnošću za 24sata.