SUZE I JECAJI U SPLITU Sveučilište odalo počast preminulim studentima: “Naši anđeli. Sada nas gledaju s osmijesima na licima”

Velika tuga na splitskom Kampusu. Profesori, studenti, i prijatelji prisjetili su se svojih tragično preminulih kolega - Mirele, Stipe i Marije


Tišina, tuga i bol. Samo se tim riječima može opisati današnja komemoracija za tragično preminule studente koji su u novogodišnjoj noći u Tribistovu u blizini Posušja izgubili svoje živote.


Studenti splitskog i mostarskog sveučilišta

Petero preminulih, podsjetimo, tek je započelo svoj studentski život. Na Sveučilištu u Mostaru Ivan Miličević i Stipe Pavković bili su polaznici Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike, Žana Pavković studentica Filozofskog fakulteta, Mia Soldo krenula je na mostarski Pravni fakultet, a Stjepan Jukić bio je na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

Preminuli Stipe Romić i Marija Pavković bili su brucoši na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, a Mirela Rezo na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu.

Netom nakon smrti studenata, njihovi kolege spontano su se u velikom broju okupili ispred splitskog FESB-a. Palili su svijeće i molili su za duše svojih dragih kolega.

Tako je i Sveučilište u Splitu prigodnom komemoracijom koja je održana u atriju Zgrade tri fakulteta na splitskom Kampusu, reklo posljednje zbogom svojim studentima – Mireli, Stipi i Mariji. Mnoštvo studenata došlo je reći posljednje zbogom, zapalili su svijeće za svoje prijatelje, kolege i poznanike te su se ponovno prisjetili svojih kako kazuju veselih i plemenitih kolega.

“Sve je stalo, oni su na početku svog života otišli”

– U boli i tuzi, ali s vjerom u vječni život izražavamo duboku sućut obiteljima preminulih mladih studenata čiji su životi i snovi nažalost prerano ugašeni. Živjeli su s nama, tu su studirali. Bili su dio svih nas, djelatnika i studenata – kazao je duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu Mihael Prović.Marijan Bašić iz Studentskog centra Split uputio je emotivne poruke okupljenima. Kazao je da je s velikom tugom i žaljenjem primio vijest koja je sve potresla.

– Kao najgrozniji san je došla vijest o ovozemaljskom prestanku života osam mladih osoba iz okolice Posušja. Poruke veselja i čestitanja Nove godine zamijenile su poruke tuge i boli – kazao je Bašić te je otkrio da je jedna od stradalih studentica bila stanarica studentskog doma Dr. Franjo Tuđman.

– Sve je stalo, oni su na početku svog života otišli u Kraljevstvo nebesko. Puno je pitanja, ali odgovora nema, niti će ga ikad biti. Preostaje nam samo sklopiti ruke i iskreno se pomoliti za duše ovih studenata, ali i za njihove obitelji koje trpe veliku tugu i bol – emotivno je rekao u nastavku.

– Izgubili smo osam mladih života na početku njihovih puteva. Ta djeca tek su počela sanjati svoje snove. Studenti su se danima emotivnim i nježnim porukama opraštali od svojih kolega. Svi su govorili da su bili dobri, pošteni i neiskvareni ljudi – puni života. Bili su ponos svojih obitelji i zavičaja – kazao je tužnoj obitelji, studentima i prijateljima dekan PMF-a Nikola KoceićBilan.

“Osam prekrasnih nebeskih zvjezdica obasjalo je zemlju”

Upravo je PMF studirala Mirela Rezo. Pročitao je nježne i emotivne poruke koje su studenti dijelili u danima nakon njihove pogibije.

– Mirela je prema njihovim riječima bila izvanredna i predivna osoba. Vječiti optimist s prekrasnim osmijehom koji uvijek daje nadu. Posebno je bolna činjenica da Mirela nije stigla pristupiti niti jednom ispitu, niti je odslušala cijeli semestar. Nije stigla doživjeti čari i ljepote studentskog života. Njezini snovi ostat će nedosanjani. Osam prekrasnih nebeskih zvjezdica obasjalo je zemlju. Uvijek će biti tu, u našim mislima, srcima i molitvama – kazao je Koceić-Bilan.

Stipe Romić i Marija Pavković tek su upisali splitski FESB. Dekan spomenutog fakulteta Srđan Podrug jedva je smogao snage obratiti se okupljenima.

– Teško je i nemoguće pronaći riječi koji bi mogle dati ikakav smisao ovoj nezapamćenoj tragediji. Ova vijest sve nas je šokirala. O Mariji i Stipi koji su bili brucoši FESB-a ne mogu vam puno reći. Nisam ih poznavao. Na žalost, nismo se imali vremena upoznati. Ali mogu zaključiti da su bili djeca koja su se unatoč teškim okolnostima uhvatila ukoštac sa svojim izazovima. Spremno su se odlučili studirati, daleko od svojeg doma i najmilijih. Okrutnom igrom sudbine oni svoje snove nikad nisu ostvarili. Hvala vam draga djeco na povjerenju koje ste nam ukazali. Počivajte u miru – emotivan je bio Podrug.

“Tuga. Teško je bilo što drugo reći”

Tužan i utučen bio je i rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić.

– Tuga. Teško je bilo što drugo reći. Ovo je jedna velika tuga. Želim izraziti sućut roditeljima, obiteljima, prijateljima, kolegama, Posušju i Hercegovini. Veliki je ovo gubitak za sve nas. Sveučilište ne pruža samo znanje, ovdje studenti rastu i napreduju uz svoje sudbine, grade svoje predivne živote na sveučilištima. Teško nam je, tužni smo i žalosni nakon ovog gubitka. Nikad ih nećemo zaboraviti – rekao je Ljutić.

Na samom kraju u ime svih studenata Sveučilišta u Splitu tužnim i emotivnim govorom obratio se i Mateo Marušić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu.

– Kada spomenemo proslavu Nove godine pomislimo na novogodišnje odluke. Na tendenciju da budemo bolji. Ova prevelika tragedija dočekala nas je u novogodišnjoj noći. Nisu imali prilike ostvariti svoje odluke, ispuniti svoje snove. Njihovi koraci koračali su Kampusom, sada koračaju Nebeskim dvorima. Bog je imao drugačiji plan za naše kolege, kao i za preminule studente Sveučilišta u Mostaru. Nadam se da nas sada gledaju s osmijesima na licima – zaključio je Marušić.

Nakon prigodne komemoracije u atriju Zgrade tri fakulteta služena je sveta Misa koju je predvodio studentski kapelan don Mihael Prović, a misu je animirao studentski vokalno instrumentalni sastav Veritas aeterna.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
78
Grrr
0
Molim?
5

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime