Kada se pogleda oborinska karta Dalmacije ovog srpnja, vrlo teško bi se moglo zaključiti da se nalazimo u središnjem i prosječno najsušnijem ljetnom mjesecu. U mnogim dijelovima Dalmacije tijekom mjeseca palo je preko 100 litara kiše po kvadratnom metru, što je 200 do 300 posto više od srpanjskog oborinskog prosjeka. Spomenimo da je na nekim otocima sjevernog Jadrana palo preko 200 litara oborine.

Zadnji dan srpnja donio je sunce i vrućine. Oborina nije bilo, a gotovo svugdje temperature zraka su prešle vrućih 30 stupnjeva. Većih vremenskih iznenađenja neće biti u prvoj dekadi kolovoza, uz manje iznimke.

Četvrtak donosi pretežno sunčano vrijeme. Noću tiho, danju će puhati slab do umjeren maestral. Bit će vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 29 do 34°C.

U petak djelomično sunčano s više oblačnih razdoblja u drugom dijelu dana. Na jugu Dalmacije će se zadržati suho, ali će u srednjoj i osobito sjevernoj Dalmaciji biti mjestimičnih grmljavinskih pljuskova, većinom kasno navečer. Puhat će slab dnevni vjetar, a najviše dnevne temperature većinom do 28 do 33°C.

Subota će biti djelomično sunčana. Tek će mjestimice, uz prolazno više oblaka, biti slabih pljuskova s grmljavinom. Zapuhat će slaba do umjerena bura, danju zapadnjak do sjeverozapadnjak. Bit će neznatno svježije.

U nedjelju se očekuje povratak sunčanog vremena. Noću će puhati slaba bura, danju vjetar zapadnih smjerova. Jutarnje i noćne temperature zraka u laganom padu, danju većinom od 27 do 32°C.

Sunčano, vrlo toplo i vruće bit će početkom sljedećeg tjedna. U srijedu je moguće umjereno jugo.

Foto: Danijel Palčić