Vijeće MO Žrnovnica je u ponedjeljak položilo vijence za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana i sve stradale branitelje u Domovinskom ratu kod centralnog križa na mjesnom groblju.

Nakon polaganja vijenaca održani su svečana sjednica i prigodni domjenak u Restoranu Rus.

Svečanoj sjednici su nazočili vijećnici MO Žrnovnica, savjetnik gradonačelnika Splita Ivica Grubišić Gire, zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš i mnogi drugi.

Predsjednik MO Žrnovnica Branko Solje je naglasio  što je sve u Žrnovnici učinjeno posljednjih godinu dana, pa je kazao da je rekonstruirana ambulanta koja je vapila za obnovom i bila u jako lošem stanju, povećana je prometna sigurnost u ulici Hrvatskih Velikana kod OŠ Žrnovnica tako da su obnovljeni dotrajali ležeći policajci te je obnovljena vertikalna i horizontalna signalizacija, izgrađeno je nekoliko pozicija za instalaciju zelenih otoka i u procesu je uvođenje sustava gospodarenja komunalnim otpadom, postavila se i nadopunjena javna rasvjeta u nekim ulicama itd.

 

Solje je posebno naglasio da je Grad Split u proračunu za 2019. osigurao 2,5 milijuna kuna za poboljšanje sadašnjeg vodoopskrbnog sustava na području Žrnovnice do izgradnje novog vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava kroz projekte Aglomeracije čiji je skori početak najavljen.

Održivo funkcioniranje postojećeg vodovodnog sustava

– U tom smislu do sada je snimljena trenutna situacija i napravljen je matematički (hidraulički) model, koji je pokazao najkritičnija mjesta s povećanim gubicima, te je definirana lokacija za instalaciju hidroforske stanice za podizanje tlaka i poboljšanje vodoopskrbnih prilika u sustavu.

Također je u tijeku nabava za hidroforsko postrojenje, te su u tijeku pripremni radovi za instalaciju iste, a planirano je uređenje crpnih stanica i čišćenje vodosprema nakon sezone pojačane potrošnje.

Sve ove aktivnosti i planirani zahvati nužni su preduvjet za održivo funkcioniranje postojećeg vodovodnog sustava – kazao je Solje.

Dječje igralište, umjetna trava na malonogometnom terenu u Žrnovnici, obnova krovišta škole…

Također je rekao da je izrađena projektna dokumentacija za dječje igralište, raspisana javna nabava, te je izabran izvođač radova. Izrađena je i projektna dokumentacija nadogradnje i proširenja kapaciteta dječjeg vrtića Tratinčica. Predviđena su i sredstva za postavljanje umjetne trave na malonogometnom terenu u Žrnovnici, što je iskaz dobre volje Grada Splita da ulaže u sportsko-rekreacijsku infrastrukturu, međutim, Solje tvrdi da ovo nije dobar primjer donošenja odluka o financiranju i realizaciji bez prethodne konzultacije s Vijećem.

– Mi smatramo da ovo igralište zahtijeva cjelovitu i sveobuhvatnu rekonstrukciju, te da postavljanjem sportske podloge nismo kvalitetno riješili problem nedostatka sportskih sadržaja – naglasio je.

Solje je dodao da se planira sanacija dijela krovišta na OŠ Žrnovnica, te da smatra da bi bilo dobro školsku dvoranu, uz određene projektne zahvate, još više otvoriti prema našim mještanima i rekreativcima. Najavio je rekonstrukciju javne rasvjete šetnice uz rijeku Žrnovnicu, kao i asfaltiranje i sanaciju dijela ulice Aljinovića.

Šetnica uz rijeku se ne čisti, dio mjesta i dalje bez rasvjete

Solje je otkrio i čime nije zadovoljan.

– Činjenica da oštećenja po prometnicama još uvijek nisu u cijelosti sanirana nakon 6 mjeseci govori sama za sebe. Također nismo zadovoljni s činjenicom da Žrnovnica nije u godišnjem planu čišćenja te da nam je šetnica uz rijeku van sustava održavanja, čišćenja i upravljanja. To moramo promijeniti!

Također moram napomenuti kako još danas imamo ulica u Žrnovnici bez javne rasvjete i bez primjerenog puta. Minimalno što možemo napraviti u skoroj budućnosti jest rasvijetliti sve ulice i asfaltirati makadamske ceste kojih još ima jako puno – zaključio je Solje.

Zabavni dio i središnja proslava na sam blagdan Velike Gospe kreće u 20:30 h u Bašti, gdje će se održati koncert klape Sv. Florijan, kojima je jubilarna 10. godišnjica postojanja i uspješnog nastupanja.

Nakon koncerta, u samom centru mjesta gosti će moći zaplesati uz DJ Zambu i Johnnyja Gitaru.

– Zahvalio bih se svim udrugama na uspješno provedenim aktivnostima tijekom cijele godine i u ovo vrijeme oko dana mjesta i svima koji na bilo koji način podižu društveni, kulturni i sportsko-rekreativni život Žrnovnice.

Vjerujem da će sve proteći u dobrom raspoloženju i najboljem redu, te da ćemo zajedno raditi na daljnjem podizanju društvenih aktivnosti u našem mjestu – rekao je Branko Solje za Dalmacija Danas.

Spomenimo da u subotu, 17. kolovoza, s početkom u 20 sati starta 9. po redu “Uspon do zvijezda” – memorijalna biciklistička utrka “Filip Sinovčić”. Radi se o biciklističkoj utrci dugoj 16 kilometara, visinske razlike 820 metara, kojoj je cilj na Zvjezdanom selu Mosor.