Supruga kineskog premijera oduševljena moreškom, premijeri 15 zemalja prošetali Dubrovnikom

Korčulani su se pokazali kao pravi domaćini, upoznavši kineske goste sa svojim kulturnim bogatstvom

Dok je kineski premijer obilazio gradilište Pelješkog mosta, njegova supruga iskoristila je priliku za posjet Korčuli. Kineskom izaslanstvu taj je otok posebno zanimljiv, jer se smatra rodnim mjestom istraživača Marka Pola, koji je zapisima sa svojih putovanja Kinu približio zapadnim zemljama.


Malo prije podneva, suprugu kineskog premijera na rivi je dočekao korčulanski gradonačelnik. Njoj u čast, daleko od očiju novinara, organiziran je tradicionalni korčulanski viteški ples – moreška.

Gradonačelnik Andrija Fabris kaže kako je visoka gošća izjavila “da nikad u životu nije mogla zamisliti takav sklad muzike i baleta, a kad je vidjela da su mačevi pravi, onda je njezino oduševljenje bilo na vrhuncu”.

Njezin tim, pak, nije bio toliko oduševljen medijskom pozornošću, budući da posjet Korčuli nigdje nije bio službeno najavljen. Jedina dopuštena kamera bila je ona kineskih novinara.

Korčulani su se pokazali kao pravi domaćini, upoznavši kineske goste sa svojim kulturnim bogatstvom, koje će zasigurno u idućim godinama privlačiti sve više posjetitelja iz ne više tako daleke Kine, piše HRT.


Li Keqiang i Andrej Plenković obišli gradilište Pelješkog mosta

Predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiang nastavio je službeni posjet Hrvatskoj posjetom gradilištu Pelješkog mosta. Ondje je zajedno s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem obilježio dovršetak prve faze izgradnje Pelješkoga mosta.

U kineskim medijima službeni put kineskog izaslanstva u Hrvatsku promatra se unutar velikog razvojnog plana “Pojas i put” koji je za Kinu osmislio predsjednik Xi Jinping. Plan Pekinga predviđa stvaranje dosad neviđene trgovinsko-prometno-infrastrukturne mreže između Kine i Europe. Kina želi voditi taj proces koji bi je, prema pekinškim planovima, u 21. stoljeću trebao učvrstiti kao vodeću velesilu.Nakon obilaska mosta, premijeri Kine i Hrvatske s delegacijama krenuli su u Dubrovnik u koji cijeli dan pristižu predstavnici 15 država srednje i istočne Europe, uoči sutrašnjeg glavnog događaja – summita 16+1. Čelnici potom odlaze u šetnju centrom Dubrovnika, nakon čega slijedi svečana večera.

U poslijepodnevnim satima premijer Plenković održao je niz bilateralnih susreta, među kojima i s predstavnicima dviju kineskih kompanija – jedna tvrtka se bavi izgradnjom željezničke infrastrukture, a druga je iz građevinskog sektora. Razgovarao je i s premijerima Rumunjske i Crne Gore.

Premijer Li Keqiang rekao je da mu je iznimno zadovoljstvo obići gradilište Pelješkog mosta, javlja HRT.

– Polazeći od Dubrovnika vozili smo se automobilom i brodom gotovo dva i pol sata. Na putu sam slušao o gradnji ovog mosta. Smatram da je to projekt mira i sigurnost. Most će spajati dva dijela teritorija Hrvatske te tako olakšati promet. Također, ovaj most je most razvoj i življenja. Pomoći će u velikoj mjeri razvoj gospodarstva, društva u Hrvatskoj, posebice juga Hrvatske. Također, u velikoj će mjeri olakšati i poboljšati kvalitetu života lokalnih građana. Most je pilot-projekt za suradnju “16+1” i za suradnju Kine i EU-a. Kinesko poduzeće dobilo je ovaj projekt na javnom natječaju na kojem su se svi jednako natjecali. CRBC će kao izvođač sigurno završiti ovaj projekt sukladno svim uvjetima i zahtjevima iz ugovora, rekao je Li Keqiang.

– Sad je sve veća kiša vani. To šalje poruku graditeljima naše kompanije da most treba izdržati sve vremenske uvjete. Mi kažemo je poslije kiše duga. Zato kad se most izgradi ne samo da će izdržati sve vremenske uvjete nego će biti jedna duga na Zemlji. Kineski graditelji zajedno s hrvatskim prijateljima mogu ostvariti jedno takvo čudo. Želim da hrvatski građani što prije uživaju u neometanom prometu koji će donijeti ovaj most, rekao je kineski premijer.

Premijer Plenković uvodno je rekao da mu je zadovoljstvo pozdraviti kineskog premijera.

–  Zahvaljujem našim domaćinima predstavnicima Hrvatskih cesta kao i CRBC-u, izvođaču najvažnijeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj. Ambicija različitih vlada RH, za razvoj ovog projekta je prisutna već skoro 20-ak godina. Riječ je o projektu koji za Hrvatsku, kada se realizira, ima gotovo strateško značenje. Simbolički ovaj most osigurat će jedinstvo hrvatskog teritorija. Njegov značaj u prometnom i turističkom smislu za sve hrvatske građane znači nesmetan promet do krajnjeg juga. Projekt s pristupnim cestama vrijedan 520 milijuna eura financira se s 357 milijuna eura iz europskih fondova i na neki način bit će trajni spomenik prvih godina članstva Hrvatske u EU-u. Posebno je važno da je na natječaju CRBC imao najbolju ponudu, čime je suradnja između Kine i Hrvatske dobila novi dimenziju i koja je ulog u daljnji razvoj kvalitetnih gospodarskih odnosa koji će potencirati ulaganja u Hrvatsku, povećati robnu razmjenu i intenzivirati našu suradnju o čemu svjedoči vrlo sadržajan posjet premijera Lija Keqianga, rekao je Plenković.

– Pelješki most u građevinskom smislu predstavlja jedan od najznačajnijih mosta koji se gradi u Europi proteklih desetljeća. Vrijedno je napomenuti da je ukupna težina 80.000 tona čelika i Pelješki most će težiti kao 10 Eiffelovih tornjeva. To govori o kakvom pothvatu se radi i kakve sposobnosti CRBC posjeduje da postavlja ove pilote koji su jedni od najdužih uopće u povijesti izgradnje mostova u svijetu, dodao je.

Premijeri sa Summita prošetali Dubrovnikom

Premijeri 15 država stigli su poslijepodne u Dubrovnik, a neki od njih iskoristili su vrijeme i za bilateralne susrete. Čelnici država zatim su otišli u šetnju Dubrovnikom, nakon čega je uslijedila svečana večera.

Premijer Plenković održao je niz bilateralnih susreta, među ostalima i s predstavnicima dviju kineskih kompanija. Jedna se tvrtka bavi izgradnjom željezničke infrastrukture, a druga je iz građevinskog sektora. Razgovarao je i s premijerima Rumunjske i Crne Gore.

Uoči summita kineski premijer Li Keqiang i hrvatski domaćin Plenković prijepodne su u Brijesti posjetili gradilište Pelješkog mosta i simbolično u more spustili posljednji i najveći pilot iz prve faze izgradnje.

Nakon Pelješkog mosta, idući veliki konkretan projekt mogla bi biti modernizacija nizinske pruge Zagreb – Rijeka i hrvatskih luka, istaknuto je na susretima u Zagrebu. Li je u Zagreb doputovao s izaslanstvom od 250 ljudi, a u Dubrovniku će mu se pridružiti još nekoliko stotina kineskih poduzetnika jer se summit “16+1” paralelno održava na političkoj i gospodarskoj razini.

Kineski premijer u utorak je stigao u Hrvatsku sa summita EU – Kina, javlja HRT.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime