Grad Supetar ove je godine po prvi puta ušao u finale našeg izbora za Najbolji grad, i to odmah među malim gradovima u dvije kategorije: obrazovanje i mladi te kvaliteta života. Već kroz projekt Sritna dica-Sritan grad, podigla se kvalitetu života u Supetru, ponajprije kod djece i mladih.

– Kroz ovaj projekt napravljeno je puno za kvalitetu života, ponajprije djece i mladih, a zbog čega se sve više obitelji odlučuje ostati na otoku te radi toga jedan je od rijetkih gradiva na otocima koji bilježi stalan rast broja stanovnika, a i upisa djece u vrtić i školu – rekla nam je Ivana Marković, gradonačelnica Supetra.

Prema prikupljenim podacima  u kategoriji kvaliteti života među malim gradovima, Supetar se izdvaja po nizu pozitivnih parametara, pa je tako stopa siromaštva svega 12,6 posto, prosječna zaposlenost per capita 0,341, sa 16,42 posto izdvajanja iz proračuna među top 20 malih gradova je po izdvajanju za obrazovanje, sa 61 kunu po stanovniku među top 10 po izdvajanju za stipendije i školarine, sa 11,36 posto po izdvajanju za zaštitu okoliša…

– Sama činjenica da smo se našli u top pet malih gradova u čak dvije kategorije i ti kao jedini grad u SDŽ, za mene je veliko postignuće i pokazatelj da radimo dobar posao. Od stupanja na dužnost gradonačelnice najveća želja mi je bila realizirati projekte kojima ćemo omogućiti bolji život našoj djeci i pomoći roditeljima. Sjećam se još dok smo bili u financijskim problemima, da smo jedva odvojili po 400 kuna po učeniku za sufinanciranje knjiga prvašićima. Danas sam ponosna na investicije koje provodimo za obrazovanje, a koji su ove godine na razini od 16 milijuna kuna – ističe gradonačelnica.

Rezultat je to dugoročnog rada i razvijanja grada Supetra, raznih mjera, politika i projekata koje su se kontinuirano provodile zadnjih šest godina.

– Kad smo stupili na dužnost 2013. u statističkim istraživanja bili smo jedan od 5 gradova sa najlošijom blagajnom u državi, a danas smo nominirani u dvije kategorije za najbolji grad i to temeljem mjerljivih, statističkih podataka – istaknula je ponosno gradonačelnica Marković.

Supetru konkurenciju za najbolji mali grad po kvaliteti života, čine Novigrad Istarski, Novalja, Mali Lošinj i Krk dok su mu konkurencija za izbor najboljeg malog grada u kategoriji obrazovanje i mladi Krk, Cres, Bakar i Novigrad. Riječ je o gradićima koji su po svim najbitnijim gospodarskim, obrazovnim i demografskim među deset najboljih malih sredina u zemlji. Supetar se, među ostalim, u završnicu izbora probio razvijenim obrtništvom; u tom otočkom gradiću registrirana su 52 obrtnika na 1000 stanovnika.

Nagrade će biti dodijeljene na Danima regionalnoga razvoja i EU fondova u Šibeniku od 4. do 6. listopada u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. Moguća nagrada za najbolji mali grad nekome od nominiranih ‘otočkih’ kandidata svakako će pridonijeti popularizaciji života na otoku.

Držimo palčeve da to bude naš Supetar!Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime