DIM NA BIOKOVU SVE INTENZIVNIJI “Teren je nepristupačan, a zračne snage su drugdje”

Glavina nam je potvrdio postojanje požara na Biokovu, ali i da stanje nije zabrinjavajuće

18:55 – Samo nekoliko sati nakon što smo objavili fotografije dima na Biokovu, situacija se značajno pogoršala. Sada je već stup dima toliki da upućuje ne mogućnost pojave otvorenog plamena.


Zbog nepristupačnosti terena, na najvišoj obalnoj planini Hrvatske i dalje nema vatrogasaca.

16:44 – Prilikom jučerašnjeg prolaska oslabljene hladne fronte preko Dalmacije, električno pražnjenje iz oblaka na Biokovu umalo je izazvalo požar. Naime, udar munje u tlo izazvao je izdimljavanje koje traje već neko vrijeme. O pravom požaru za sada se ne može govoriti. Radi se o tzv. “suhim” munjama koje nisu praćene oborinama i koje osobito ljeti donesu mnogo problema vatrogascima.

Izdimljava na području između Lokve i Motike, zapadnije od poznate vidilice na Ravnoj vlaškoj.

Nemoguća misija: Dobiti nekoga iz Parka prirode Biokovo

Ako ste kojim slučajem trebali nekoga iz Parka prirode Biokovo tijekom popodnevnih sati, ne bi se puno usrećili. Tako smo u razdoblju od 14 do 16 sati nekoliko puta pokušali kontaktirati nekoga iz ove ustanove, ali bezuspješno. Čini se da su kontakt podaci s web stranice Parka prirode samo pro forma: Broj ureda ravnatelja se više ne koristi, na broj Službe općih i zajedničkih poslova nitko se ne javlja, broj Stručne službe izbacuje čim se nazove. Broj mobitela ravnatelja PP Biokovo, kojega smo koristili u više navrata, također je isključen.

Više sreće imali smo s makarskim vatrogascima. Javili su nam se odmah i ljubazno nas uputili na svog zapovjednika Dražena Glavninu, inače glavnog vatrogasca Splitsko-dalmatinske županije.


Glavina nam je potvrdio postojanje požara na Biokovu, ali da stanje nije zabrinjavajuće:

– Teren je vrlo nepristupačan i da bi ljudi došli do mjesta gdje gori, trebali bi hodati 3 do 4 sata kroz šiblje. Nemamo podršku iz zraka jer su kanaderi i helikopteri angažirani na drugim požarištima. No ovaj se požar ipak prati i osmatra.“Snage potrebnije na drugim požarima”

Glavina ističe da stanje nije zabrinjavajuće jer ne gore krošnje nego samo prizemni sloj i da je izdimljavanje moguće danima.

– Tamo se nije išlo danas zbog ostalih požarišta koji su gorjeli po Dalmaciji, a ovaj trenutno ne ugrožava ni kuće ni ljude. Snage su potrebnije na drugim mjestima – kaže nam Glavina i dodaje da bi stiglo do ovog požarišta, moralo bi se ići s mašklinima i lopatama i kopati danima.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0