Suđenje za egzekuciju Karmelina Fistanića započinje isti dan kada Filip Zavadlav iznosi svoju obranu!?

Na Županijskom sudu u Splitu postoji samo jedna velika sudnica, pitanje je kako će se taj tehnički problem riješiti


Pravi spektakl očekuje se idućeg tjedna u splitskoj “Palači pravde”: dok se jedan slučaj privodi kraju te bi se skoro mogla očekivati presuda, drugi će započeti. A riječ je o dva suđenja za zločine koji su šokirali ne samo splitsku javnost, slučajevi su se pratili gotovo iz dana u dan, u dahu, da bi sad došlo i do određene kolizije. Dvije rasprave su zabunom zakazane na isti datum, istog dana, a kako na Županijskom sudu u Splitu postoji samo jedna velika sudnica, pitanje je kako će se taj tehnički problem riješiti.


U pitanju je dakle početak suđenja skupini optuženoj za pravu “mafia style” egzekuciju Karmelina Fistanića, dok se istovremeno završava postupak protiv Filipa Zavadlava (25) zbog tri teška ubojstva za što može dobiti do 50 godina zatvora!

Ubojstvo na Jadranskoj magistrali

Koncem rujna je postala pravomoćna optužnica protiv Stipe Ringwalda (48), Jerka Pirića (35) te Vlade Zolote (47) zbog zločina koji se odigrao 9. studenog prošle godine oko 14 sati. Na Jadranskoj magistrali, kod skretanja za Brzet kilometar od središta Omiša, vozač skutera Yamaha T-max stao je pored parkiranog VW Pola classic – kroz poluotvoreni prozor automobila ispalio je šest metaka, pogodivši na vozačkom sjedištu Karmelina Fistanića u glavu i vrat.

Svi meci pogodili su cilj, 39-godišnjak je preminuo na mjestu, dok je na suvozačkom sjedalu njegova djevojka nekakvim čudom prošla neozlijeđena. Motociklist je po vlažnim prometnicama pobjegao suludom brzinom kroz Omiš te potom dalje starom cestom prema Gatima. Kako nije bilo očevidaca, ali ni posebnih tragova, na istrazi cijelog slučaja angažirano je pola splitske policije.

Spektakularno uhićenje

Iako se u početku činilo da se počinitelji neće tako lako pronaći, mjesec dana kasnije uslijedilo je spektakularno uhićenje osumnjičene trojice – Ringwalda, nekadašnjeg motociklističkog asa s podebljim kriminalističkim dosjeom su pronašli u Šibeniku, dok su Pirić i Zolota pali u Omišu. Prema optužnici, Ringwald je bio egzekutor, Pirić je sve organizirao, a njegov kum Zolota je pružio logističku podršku.

Kako smatraju na tužiteljstvu, tog dana su se našli na parkiralištu splitskog groblja Lovrinac gdje se Ringwald dovezao vozilom Renault Kangoo iz Šibenika. Zajedno su se Fiat Doblom prebacili do Omiša, do Zolotinog apartmana gdje se Ringwald presvukao u motociklističko odijelo, stavio kacigu te Yamahom pratio Fistanića dok nije uočio pogodan trenutak za ubojstvo.Optužnicom se terete za obično ubojstvo, ne spominje se naime motiv, a za koji se tijekom istrage spekuliralo da je dug koji je Pirić navodno imao prema Fistaniću iz prethodnog zajedničkog posla s vođenjem kafića u Pisku. Dokaza za takvo nešto očigledno nije bilo jer bi inače bili optuženi za teško ubojstvo iz koristoljublja (ili osvete), što povlači za sobom znatno težu sankciju. Upravo Pirića zastupa poznata splitska odvjetnica Doris Košta, koja od samog početka žestoko brani klijenta: ne samo da smatra kako nema konkretnih dokaza, dok su neki krajnje neuvjerljivi, već drži kako su policija i tužiteljstvo uhvatili krive ljude! Podnijela je kaznenu prijavu protiv dvojice mladića, od 29 i 22 godine, jer ima određenih indicija da su upravo oni počinitelji ubojstva Karmelina Fistanića!

Po toj prijavi se, čini se, nije baš puno radilo jer u četvrtak kreće suđenje Ringwaldu i ostalima. U ovom predmetu se neće održati pripremno ročište, sutkinja Ivona Rupić odmah kreće ispitivanjem dvije oštećenice – Fistanićeve djevojke koja je bila s njime u automobilu te sestre ubijenog 38-godišnjaka.

Hoće li Zavadlav iznijeti obranu?

Za srijedu, ali i četvrtak, sutkinja Višnja Strinić je početkom listopada, na završetku tri ročišna dana, zakazala nastavak suđenja Zavadlavu. U srijedu je na redu ispitivanje dvoje svjedoka (koji nisu direktni očevici već vlasnici objekata gdje je završio dio metaka ispaljenih iz automatskog oružja), neki dokazi će se čitati, a u četvrtak (dakle isti dan kada započinje suđenje optuženima za ubojstvo Fistanića) bi moglo doći do iznošenja obrane Filipa Zavadlava. No, to nije najsigurnije. Hoće li Zavadlav iznositi obranu i u kojem obujmu još uvijek nije odlučio njegov branitelj, dugogodišnji odvjetnik te bivši sudac Branko Šerić.

Njegov klijent, kojeg je nedavno posjetio u zatvoru u Gospiću, dobro se osjeća, liječnici su mu ukinuli terapiju, no ne sjeća se što se događalo 11. siječnja. A tog dana je, prema optužnici, “iz bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog kruga koje su iznuđivale, prijetile i fizički napadale njegova brata i njega osobno…” nabavio Kalašnjikov te tijekom nekoliko minuta ispalio ukupno 36 streljiva, usmrtivši u uličicama splitskog Varoša Marina Bobana (25), Juricu Torlaka (38) te Marina Ožića Paića (25).

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
4
Hagić
1
Hmmm
2
Plač
2
Grrr
2
Molim?
7

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime