SUD ODLUČIO Nogala smijenili protuzakonito!

Sud nije povjerovao ni da je dr. Nogalo kriv za financijske gubitke


Sutkinja Općinskog radnog suda u Zagrebu Vesna Horvath u utorak je u nepravomoćnoj presudi dosudila u korist dr. sc. Bore Nogala koji je podigao tužbu nakon što su ga prošle godine smijenili s čela Dječje bolnice Srebrnjak. Sutkinja nije povjerovala dokazima protiv dr. Bore Nogala, niti je povjerovala svjedočanstvima dr. Ane Stavljenić Rukavina koja je sjedila na čelu Upravnog vijeća koje ga je smijenilo. U obrazloženju presude u cijelosti je odbacila argumente za Nogalovu smjenu, kao i razloge da je stvorio financijske gubitke bolnice.


Iako je sud donio odluku da je njegova smjena bila nezakonita, istovremeno je odbijen njegov zahtjev da se vrati na mjesto ravnatelja do pravomoćnog okončanja sudskog postupka, kako ne bi nastala dodatna šteta, kako za dr. Nogala, tako i za bolnicu. U međuvremenu je na mjesto ravnatelja preko natječaja izabran dr. sc. Ivo Dumić-Čule, a na natječaju mu je konkurencija bio, podsjetimo novinar te urednik Prime Timea Domagoj Zovak jer je natječaj bio tako koncipiran da se nije tražila ni medicinska struka za radno mjesto šefa bolnice, donosi 24 sata.

No detalji obrazloženja presude suda, koji se u potpunosti priklonio dr. Nogalu, iznimno su zanimljivi.

U presudi navode na temelju čega je dr. Nogalo smijenjen, pa navode da je u radu prekršio propise i opće akte zdravstvene ustanove… da je zapošljavao bez valjanih odluka Upravnog vijeća koje je jednom prilikom donijelo odluku o zapošljavanju specijaliste pedijatra, a na kraju se zaposliodoktor medicine. Zamjeraju mu i što je bolnica zaposlila specijalista dječje kirurgije bez suglasnosti resornog ministarstva, a da je suglasnost naknadno ishođena. I tako redom.

– Analizirajući odluke o razrješenju ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak sud je u odnosu na prvi razlog za razrješenje – da je prekršio propise i opće akte zdravstvene ustanove i neopravdano nije izvršavao odluke Upravnog vijeća, utvrđeno je da se to ne može ispitati jer nije konkretno navedeno koji su to točno propisi i opći akti privrijeđeni od strane tužitelja (dr. Bore Nogala) i koje je to odluke Upravnog vijeća tužitelj nije izvršavao. Razlozi su navedeni paušalno – stoji u obrazloženju presude.

Dodatno su obrazložili zašto sudu argumenti suprotne strane nisu bili dovoljno uvjerljivi.

– Notorna je činjenica da u Hrvatskoj kronično nedostaje kadrova liječnika koji ispunjavaju uvjete za primanje u radni odnos, pa sve da je tužitelj zaposlio liječnika druge specijalnosti, nije postupio suprotno Odlici jer ista sadrži preporuku, ne obvezu… Tuženik niti u tijeku postupka ne dokazuje nesavjestan rad, nepoštivanje odluke i kršenje odluka – stoji u obrazloženju.

A onda su se posebno osvrnuli na predsjednicu Upravnog vijeća, dr. Anu Stavljenić Rukavinu koja je na čelu Upravnog vijeća bolnice i koja slovi za jednu od navjernijih suradnica gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Ovaj dvojac, dr. Nogalo više puta je isticao kao kreatore njegove smjene.

– Sud nije priklonio vjeru iskazu Ane Stavljenić Rukavine u pogledu razloga za razrješenje tužitelja s mjesta ravnatelja u pogledu velikih financijskih gubitaka, ovršnih postupaka zbog neplaćanja te inzistiranja tužitelj na zapošljavanje specijalizanata pa da je takvo ponašanje poremetilo suradnju između Gradskog ureda za zdravstvo i bolnice te da nisu imali uvid u projekte i natječaje. Naime, svjedokinja je predsjednica Upravnog vijeća, a jedan od osnovnih poslova Upravnog vijeća je da raspravlja i odlučuje o izvješćima ravnatelja najmanje svaka tri mjeseca, kao i da nadzire rad Uprave. Iz navedenog razloga sud je u cijelosti poklonio vjeru iskazu tužitelja, naročito u pogledu činjenica da je sve zapošljavanje liječnika radio u dogovoru sa svjedokinjom Stavljenić Rukavinom i dogradonačelnicom Vukičević, jer je i životno i logično da u razdoblju u kojem je tužitelj višekratno imenovan ravnateljem tuženika nije bilo primjedbi na njegov rad, a Upravno vijeće je moralo znati, jer je to njihova obveza za pravilno funkcioniranje bolnice – stoji u presudi.

Sud nije povjerovao ni da je dr. Nogalo kriv za financijske gubitke.

– A naročito kada se uzme u obzir cjelokupna situacija u zdravstvu, jer je notorno da je cijeli zdravstveni sustav u gubicima, da se dobavljačima lijekova ne isplaćuju potraživanja, onda je trebalo konkretno ukazati u čemu se sastoji krivnja – stoji u presudi.

Dr. Boro Nogalo ne skriva zadovoljstvo presudom.

– Cijelu godinu tvrdim da je moja smjena protuzakonita i nemoralna. Sve što sam radio u 23 godine bilo je zakonito i u korist djece u koju nitko ne ulaže već 30 godina. Posebno mi je drago što je donesena ova presuda, a i sedam inspekcija nije našlo ništa. Smijenjen sam, a sad je na čelu bolnice specijalizant medicine. Nigdje u svijetu specijalizant ne vodi bolnicu, osim na Srebrnjaku. To je nemoralno i neprihvatljivo – govori dr. Nogalo. Inače, njemu je prošli mjesec novi ravnatelj uručio odluku o udaljenju s posla.

– Nakon što sam se zarazio COVID-om u bolnici, drugi dan primio sam tu odluku, ali putem pošte te ju nisam mogao podignuti, a imao sam rok odgovora koji je bio kraći od vremena moje izolacije – ogorčen je dr. Nogalo. Od pravne borbe ne odustaje, javlja 24 sata.

– Htio sam se čak ponuditi volontirati u bolnici jer mi plaća nije važna. Usred pandemije smo, ona će proći, ali neće proći poplava pulmoloških, alergijskih i imunoloških bolesti djece. Mi smo na Srebrnjaku dobili projekt Centra za translacijsku medicinu koji je prepoznala EU, ali ja sam s ekipom koja je to stvorila i dobila, maknut. Sramota – kaže dr. Nogalo.

Moja reakcija na članak je...
Vau
3
Haha
1
Hagić
2
Hmmm
0
Plač
1
Grrr
2
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime