Ambulanta Sućuraj na otoku Hvaru konačno ima svoju stalnu liječnicu! Liječnica iz Makedonije morala je položiti nekoliko razlikovnih ispita kako bi joj se priznala inozemna diploma i od ponedjeljka je počela raditi u ambulanti u Sućurju. Nova sućurajska liječnica je 36-godišnja Divna Vojnovska.

Dolazak liječnice iz Makedonije potvrdio nam je ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, Dragomir Petric.

dr. Dragomir Petric

– Malo me iznenađuje medijska “histerija” za ovim slučajem. U zadnje vrijeme nas liječnike se spominje u medijima samo kod loših slučajeva, a za one dobre nas se zaobiđe – uvodno nam se požalio ravnatelj.

– Ovdje nije vijest da je došla kolegica iz Makedonije, nego je prava vijest da se radi o prvoj lokalnoj samoupravi u našoj županiji koja joj je osigurala uvjete, a to znači stan i bonus od 50 tisuća kuna godišnje. Ona je bila prva, a tko prvi, njegova divojka! Po meni je sporedna vijest da netko tko se javio nije iz Splita nego iz Makedonije ili neke druge države.

To je ono što godinama govorim otočanima. Cijena smještaja ljeti na otoku je kao tri liječničke plaće! Čuo sam da će nešto slično napraviti i neke općine u Slavoniji.

Visina plaće

Kada smo spomenuli plaću, dr. Petric je rekao:

– Bravo, to je naš najveći problem. Ne može se netko nagraditi zato što je otišao u Sućuraj. Netko u centru Splita ili centru Zagreba prima plaću samo i jedino na osnovu godina staža i stručne spreme. U našoj županiji sličan problem smo imali u Selcima i Grohotama, ali obje lokacije smo u ovom trenutku popunili, ipak je to malo bliže kopnu.

Smatram da smo u ovom trenutku našli rješenja jer je ovaj val specijalizacija u bolnicama malo prošao, pa sad do idućeg će biti pokojeg liječnika, ali onda će doći ljeto i javit će se isti problem. Da biste radili u Sućurju morate biti 24 sata tamo, morate biti stalno dostupni. Dok u Splitu odradite 5-6 sati, izađete vani i nitko i ne zna da ste ljekar. Da ne kažem da vam je u Splitu KBC “preko ceste”, a u Hvaru je – ili ćeš riješiti problem, ili neće biti dobro – kazao nam je dr. Petric.

Dr. Vojnovska: Volim Dalmaciju

Porazgovarali smo s dr. Vojnovskom koja nam je otkrila da se ne boji zimske dosade na najsunčanijem hrvatskom otoku te da je već zaljubljena u more.

– Jučer je bio moj prvi radni dan u Sućurju. Zadovoljna sam. Prvi dan je bilo malo više ljudi, pretpostavljam da su se željeli upoznati. Danas je već bilo manje. Inače, u Sućurju ima oko 400 pacijenata – kazala nam je uvodno dr. Vojnovska.

Otkrila nam je da zasad u ovom malom hvarskom mjestu nije registrirala slučaj gripe. Jezik je za vrijeme dosadašnjeg boravka u Splitu odlično svladala, pa nema nikakvih problema u komunikaciji s pacijentima.

Za Sućuraj je rekla da joj je najdraže da je na moru i da se radi o jednom mirnom mjestu.

– Smještaj je dobar, dobila sam veliki stan. Nisam još upoznala puno ljudi, ali s obzirom da sam potpisala ugovor na jednu godinu, koliko traje radna dozvola, vjerujem da ću na otoku steći i prijateljstva. Naravno, postoji mogućnost produženja ugovora. Općenito, zadovoljna sam sa svime ponuđenim.

Divni se jako sviđa Dalmacija.

– Od gradova bih izdvojila Split i Primošten. Sviđa mi se ovaj ležerni stil života, “pomalo” – kako vi kažete (smijeh). I hrana je super, mada mi ponekad nedostaje makedonska kuhinja – kazala nam je susretljiva Makedonka.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime