Prema nalazima najnovije studije, uporaba marihuane za vrijeme trudnoće povećava rizik pojave psihotičnih stanja kod djece.

Znanstvenici su tijekom istraživanja analizirali podatke o 11.489 djece koja su već prije bila praćena u sklopu studije adolescentnog kognitivnog razvoja mozga (ABCD).

Od navedenog broja djece majke njih 655 konzumirale su kanabis za vrijeme trudnoće te je utvrđeno da su njihova djeca imala veći postotak psihotičnih ponašanja u usporedbi s 10.834 djece koja nisu bila izložena marihuani u maternici, piše CNN.

Ako je žena nastavila koristiti ovo opojno sredstvo i nakon što je otkrila da je trudna, negativni učinci bili su izraženiji, pokazalo je istraživanje.

Sve veći problem

Uživanje marihuane tijekom trudnoće sve je češća pojava u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama poput Kanade. Prema analizi američkog Nacionalnog instituta za zlouporabu droga, korištenje marihuane u trudnoći se više nego udvostručilo između 2002. i 2017. godine.

Velika je većina budućih majki kanabis koristila tijekom prva tri mjeseca trudnoće, pokazalo je istraživanje, i to pretežno iz rekreacijskih, a ne medicinskih razloga.Stručnjaci upozoravaju da prvo tromjesečje može biti jedno od najosjetljivijih razdoblja za razvoj mozga fetusa, kada je on najosjetljiviji na oštećenja. THC, kemijski spoj u marihuani zbog kojeg se korisnici osjećaju ‘opijeno’, iz majčinog krvotoka ulazi u mozak fetusa i može utjecati na njegov razvoj.

Uporaba tijekom trudnoće povezana s hiperaktivnošću i autizmom kod djece

Prijašnja istraživanja pokazala su kako je uporaba marihuane tijekom trudnoće povezana s niskom porođajnom težinom djeteta, hiperaktivnošću, problemima s pažnjom i ostalim kognitivnim i bihevioralnim problemima kod djece.

Neki znanstvenici su čak povezali korištenje kanabisa za vrijeme trudnoće s autizmom kod djeteta. Naime, jedno je istraživanje utvrdilo da kod trudnica koje upotrebljavaju marihuanu postoji 1,5 puta veća vjerojatnost da će roditi autistično dijete.

Istraživanje naziva Associations Between Prenatal Cannabis Exposure and Childhood Outcome objavljeno je danas u časopisu JAMA Psychiatry.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime