Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Stručnjaci upozorili da jedan način pripreme jaja povećava rizik od raka

Ove tvari povezane su s upalom i sužavanjem arterija, a dugotrajna izloženost može povećati rizik od raznih bolesti
D.D. / Foto: Pixabay, ilustracija1. studenoga 2024. 22:34
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Stručnjaci upozoravaju da bi konzumacija jaja pripremljenih na visokim temperaturama, poput prženih jaja, mogla povećati rizik od srčanih bolesti i raka. Naime, kada se jaja dulje vrijeme prže na temperaturama iznad 176 stupnjeva Celzijevih, može doći do stvaranja kemikalija poznatih kao oksisteroli. Ove tvari povezane su s upalom i sužavanjem arterija, a dugotrajna izloženost može povećati rizik od raznih bolesti.

Oksisteroli nastaju kada se kolesterol iz hrane dulje vrijeme izlaže visokim temperaturama. Prema dijetetičarki Angeli Luk, pržena jaja, posebice kada su pripremljena do zlatno-smeđe ili hrskave teksture, mogu sadržavati ove štetne kemikalije. Također, oksisteroli su povezani s razvojem srčanih bolesti i određenih vrsta raka, uključujući kolorektalni i rak mjehura, piše Index fit.

Luk savjetuje da se odlučite za pripremu jaja na nižim temperaturama, poput omleta ili jaja pečenih uz minimalnu količinu ulja, kako biste smanjili rizik. Naime, višak ulja može ubrzati proces zagrijavanja jaja, povećavajući šanse za stvaranje oksisterola.

Prednosti konzumacije jaja

Iako neki načini pripreme jaja mogu imati štetne učinke, jaja su u osnovi hranjiva namirnica s brojnim koristima za zdravlje. Sadrže visokokvalitetne proteine, aminokiseline te hranjive tvari poput kolina koje podržavaju zdravlje mozga. Osim toga, jaja su bogata HDL kolesterolom, poznatim kao "dobar" kolesterol, koji pomaže smanjiti višak masti u organizmu i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Istraživanja o oksisterolima u jajima zasad su ograničena u usporedbi s brojnim dokazima o prednostima konzumacije jaja za zdravlje. Prema Luk, zagrijavanje HDL kolesterola može uzrokovati stvaranje oksisterola koji su, prema nekim istraživanjima, povezani s negativnim učincima na zdravlje.

Prema istraživanju Nacionalnog instituta za zdravlje iz 2019., oksisteroli povećavaju oksidativni stres, proces u kojem slobodni radikali oštećuju stanice i tkiva, što rezultira upalom. Oksidativni stres oštećuje antioksidanse koji štite tijelo od stanica raka. Pregled iz 2018. sugerirao je da oksisteroli povećavaju rizik od raka dojke, prostate, debelog crijeva i žučnih kanala. Istraživanje objavljeno u Cancer Prevention Research 2023. povezalo je visoke razine oksisterola s 22% povećanim rizikom od raka debelog crijeva.

Osim toga, oksisteroli mogu vezati "loš" LDL kolesterol, uzrokujući nakupljanje plaka u arterijama što otežava protok krvi i povećava rizik od srčanih bolesti, pokazalo je istraživanje iz 2017. objavljeno u časopisu Lipids in Health and Disease, donosi Index fit.

Savjeti za pripremu jaja na zdraviji način

Kako biste smanjili rizik od oksisterola, stručnjaci savjetuju pripremu jaja na nižim temperaturama. Luk predlaže omlete s povrćem i minimalno ulja koje je stabilno na visokim temperaturama, poput ulja avokada, koje sadrži mononezasićene masti povezane sa smanjenjem kolesterola.

Priprema jaja na ovaj način omogućuje bolje iskorištavanje proteina, dok povrće unosi dodatna vlakna i antioksidanse. Umjesto prženja, preporučuje se priprema na umjerenim temperaturama uz dodatak zdravih sastojaka.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
1
Nice
0
What?
3
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
S pijetetom i ponosom: Dubrovnik obilježava 34. godišnjicu obrane od agresije
7
min
S pijetetom i ponosom: Dubrovnik obilježava 34. godišnjicu obrane od agresije
Ubacili mladiće u maricu: Policija zaustavila okršaj Bad Blue Boysa i Torcide?
18
min
Ubacili mladiće u maricu: Policija zaustavila okršaj Bad Blue Boysa i Torcide?
VIDEO Komiža u plamenu tradicije: "Osjećaj je bio nevjerojatan, to je poseban adrenalin"
22
min
VIDEO Komiža u plamenu tradicije: "Osjećaj je bio nevjerojatan, to je poseban adrenalin"
Teško ozlijeđena žena preminula nakon pokušaja reanimacije, muškarac s ozljedom vrata pod nadzorom policije
44
min
Teško ozlijeđena žena preminula nakon pokušaja reanimacije, muškarac s ozljedom vrata pod nadzorom policije
BILIĆ "Odnos Dinama i Hajduka je korektan, a jedna stvar pogrešno je izašla van"
54
min
BILIĆ "Odnos Dinama i Hajduka je korektan, a jedna stvar pogrešno je izašla van"
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    Velika promjena u Splitu: Evo što vas sad čeka na svakom pješačkom prijelazu
    5. prosinca 2025. 11:55
  • Marijana Puljak Krstuloviću Opari: "Veliki kulturnjak, koji je kulturu prodao Kerumu (doslovno)..."
    Marijana Puljak Krstuloviću Opari: "Veliki kulturnjak, koji je kulturu prodao Kerumu (doslovno)..."
    5. prosinca 2025. 14:28
  • Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
    Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
    5. prosinca 2025. 20:45
  • Na posljednji počinak ispraćen Mirko Perković Poky
    Na posljednji počinak ispraćen Mirko Perković Poky
    5. prosinca 2025. 17:46
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.