Stručnjaci nemaju dobre vijesti: Pandemija korone mogla bi trajati još godinu dana

Kažu da su problem novi sojevi


Pandemija koronavirusa mogla bi trajati još godinu dana zbog mutiranih sojeva koji bi mogli poremetiti planove i napore oko cijepljenja, smatraju zdravstveni stručnjaci.


Glavni američki imunolog Anthony Fauci, upozorio je da bi se zdravstvena kriza mogla pogoršati zbog novih nekoliko sojeva covida-19 koji su se pojavili u SAD-u, a također se ubrzano šire svijetom, piše RTL.

Cijepljenje je do sada imalo itekako pozitivan efekt: hospitalizacija je u SAD-u pala za više od 3000 dnevnih slučajeva, a broj novih infekcija također je u padu.

– To je svakako dobra vijest. No, ono što je sada problematično i na što moramo stvarno paziti su novi sojevi – rekao je Fauci za MSNBC.

U SAD-u je do sada više od 300 prijavljenih slučajeva “super-covida” – sojeva koji su nastali u Brazilu, Velikoj Britaniji i Južnoj Africi. Iako se do sada nisu pokazali smrtonosniji, itekako su zarazniji, a tu je i opravdan strah da bi mogli biti otporni na cjepiva koja su sada na tržištu.

Najveći problem

– Sve ukazuje na to da bi ove inačice virusa mogle predstavljati izazov za novorazvijena cjepiva. To je bez sumnje najveći problem s kojim se sada susrećemo – kaže dr. Michael Osterholm, direktor Centra za istraživanje i politiku zaraznih bolesti sa Sveučilišta Minnesota za Newsweek.Faucija najviše brine južnoafrički soj virusa jer je, prema sadašnjim spoznajama, on najotporniji na cjepivo.

– Čini se da cjepiva koja se sada distribuiraju sadrže antitijela za britansku varijantu B117 – kaže Fauci.Moderna i Pfizer objavili su ovog tjedna da preliminarni laboratorijski testovi sugeriraju da njihova cjepiva pružaju zaštitu i protiv južnoafričke varijante, ali je učinkovitost ipak manja. Poručili su da razvijaju cjepiva protiv novih varijanti.

– Već planiramo i implementiramo modificiranu verziju cjepiva koja bi u konačnici mogla biti usmjerena posebno protiv južnoafričkog soja koji je najproblematičniji od svih – kazao je Fauci.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
1
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime