Splitski Institut za oceanografiju i ribarstvo danas se očitovao o pojavi morskog psa koji je posljednjih nekoliko dana dvaput uočen u Dalmaciji. Prvi put se do dogodilo na pučini kod Makarske, a drugi put u Korčulanskom kanalu.

VEZANI SADRŽAJ:

Iako je informacije o tome o kojoj je točno vrsti riječ prvi donio specijalizirano portal Podvodni.hr, danas su stručnjaci splitskog Instituta to i potvrdili.

“Sigurno ste u više navrata ovih dana vidjeli snimke gracioznog morskog stvorenja kojeg nazivamo morski pas kučak, psina dugonska ili popularno – mako (Isurus oxyrinchus).

Radi se o manjem primjerku te vrste koji je uočen prvo kod Makarske, a kasnije i u Korčulanskom kanalu.Karakteristike na osnovi kojih je obavljena identifikacija sa ilustracijama već je prenio Podvodni.hr, a i mi ih donosimo u komentaru na ovaj post. Identifikacija je obavljena u suradnji sa našim znanstvenicima te je ovom prilikom definitivno potvrđujemo. Povijesno je kučak bio relativno česta pojava u Jadranu, no njegova brojnost, kao i brojnost brojnih drugih vrsta morski pasa, drastično je smanjena uslijed neracionalnog izlova te je danas njihova pojava kuriozitet.

Radi se o ugroženoj i zaštićenoj vrsti. Naglašavamo da potrebe za panikom nema. Iako postoje zabilježeni slučajevi napada na čovjeka od strane ove vrste, oni su iznimno rijetki te ih je u posljednjih 120 godina zabilježeno tek 10 u cijelom svijetu. Na slici koju prenosimo sa stranice ISAF koja se bavi praćenjem napada morskih pasa u svijetu prikazani su svi fatalni napadi ove vrste na čovjeka. (Točkica se nalazi u desnom dijelu slike)” – stoji u današnjoj objavi Institut za oceanografiju i ribarstvo.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime