STROŽE KAZNE Od 2 tisuće kuna za vožnju neregistriranog vozila

Neregistrirana vozila-strože kontrole i akcije

Hrvatski ured za osiguranje i MUP RH nastavljaju akcije  i aktivnosti kojima je cilj smanjenje broja neosiguranih i neregistriranih vozila, ali i povećanje sigurnosti u prometu.


Čitatelj nas je pitao: „Registracija mi ističe 25.07.2017.g. Mogli li tehnički pregled obaviti do kraja mjeseca?“

Sigurno ste čuli da nakon što vam registracija vozila istekne, imate određeni period (15-30 dana) u kojem Vas nitko neće globiti što niste obnovili registraciju. Međutim, postroženi su propisi oko registracije vozila. Odgovor  smo dobili u  Jadranskom osiguranju.

– Budite pažljivi oko toga kada Vam ističe registracija vozila jer Vam policija neće tolerirati ni dan zakašnjenja nakon isteka ukoliko Vas ulovi u prometu.

Ukoliko Vam istekne registracija i nakon tjedan dana krenete prema stanici za tehnički pregled na putu Vas zaustavlja policija koja prema prometnoj utvrdi da nemate registrirano vozilo, platit ćete kaznu.

Kaznom od 2000 kuna kažnjavat će se vozač koji upravlja neregistriranim vozilom ili mu je istekla prometna dozvola za više od 15 dana.


U Jadranskom osiguranju već godinama naše vjerne osiguranike podsjećamo na produženje osiguranja i registraciju pismenim putem 15 dana prije isteka  osiguranja i direktnim pozivom preuzimatelja rizika  minimalno 7 dana prije isteka osiguranja. – kazali su nam.

Jedan od problema s kojim se bivši vlasnici vozila susreću je taj što novi vlasnik nastavi voziti na ime bivšeg vlasnika vozila.– Prodao sam svoje vozilo i registraciju na novog vlasnika prepustio kupcu. Međutim, vidim da novi kupac vozi  i dalje vozilo pod mojim imenom. Nije mi svejedno kako se on ponaša u pro­me­tu s mojim vozilom, jer bih i ja mogao imati pos­ljedice…- kazao nam je čitatelj.

Očito je da novi kupac nije postupio u skladu sa Zakonom.

Prema čl. 13. Zakona o izmjenama i do­punama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (Narodne novine br. 64/2015., od 10.06. 2015., stupio na snagu prvi dan po objavi u Narodnim no­vinama) obveza novog vlasnika vozila jeste da u roku od 15 dana računajući od dana stjecanja vozila registrira vo­zilo na svoje ime.

Ako to ne učini, ministarstvo nadležno za unu­tarnje poslove će na zahtjev osobe na koju je vozilo registrirano, rješenjem ukinuti registraciju vozila.

Što se tiče police obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, osiguranje – prema od­redbi čl. 28. Zakona o obvez­nim osiguranjima u prometu – se prenosi na novog vlasnika i traje do isteka trajanja osiguranja.

Prodavatelj ne može prisiliti novog vlasnika (kupca vozila) da registrira (ili odjavi) vozilo na svoje ime, a ako ovaj to odbije – može od MUP-a zatražiti da ukine re­gistraciju (dokaz original kupoprodaj­nog ugovora).

Detaljnije  i dodatne informacije potražite na www.jadransko.hr,  ili se obratite na Vama najbliže prodajno mjesto Jadranskog osiguranja.

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0