Udruga za zaštitu životinja Spas Okrug upozorila je na strašne uvjete u kojima žive psi u jednom obiteljskom dvorištvu u Žednom kod Trogira.

“Maltezeri zavezani teškim lancima, drugi psi skart kabelima”

– Priča o deponiju strave odnosno obiteljskom dvorištu u kojem psi, čak i male vrste kao maltezeri, na lancu čuvaju olupine automobila, provode život na lancu, prljavštini, često i bez vode obišla je na kratko Hrvatsku. No ništa se u međuvremenu nije promijenilo. Psi su i dalje u istim uvjetima, veterinarska inspekcija nije našla ništa da bi reagirala i psi dalje ostaju u istim uvjetima. Neki su uspjeli pobjeći kao primjer maltezerice s lancem i zasnovati novi život zahvaljujući dobrim ljudima, neki koji su pobjegli vezani skart kabelom vraćeni su na deponij užasa zbog čipa koji su imali. Neki broje svoje zadnje sate tamo, a nakon što uginu zamjenjuju ih novima. – pričaju nam iz Udruge.

Pozivaju građane da ovaj slučaj prijave inspekciji.

– Ovim putem molimo građane da mail ovog sadržaja upute na adresu prijava@mps.hr i veterinarstvo@mps.hr.

Poštovani,

Ovim putem tražim očitovanje i adekvatne mjere u slučaju KR-DO-512/2018 jer, po mom mišljenju, nisu poduzete mjere propisane zakonom. Životinje se i dalje drže u neprikladnim okolnostima i životno su ugrožene. U prilogu vam šaljem fotografije, koje to dokazuju.

Ovim putem Vas molim da podnesete zakonski potrebne korake u roku od 30 dana. U protivnom se moram obratiti višim instancama. – poručuju iz Spas Okrug.

Visoke novčane kazne za zanemarivanje životinja i držanje psa na lancu

Na fotografijama koje su nam ustupili čitatelji vidljivo je da psi žive u uvjetima koji nisu u skladu s novim Zakonom o zaštiti životinja, koji je na snagu stupio još u listopadu prošle godine. U novom je Zakonu samo za držanje psa na lancu predviđena kazna od 20.000 do 50.000 kuna. Istim iznosom kažnjava se i držanje životinje na nepovoljnim temperaturama i vremenskim (ne)prilikama.

Neki od pasa na fotografijama jako su mršavi za svoju vrstu, dok neki doslovno vrve krpeljima i drugim nametnicima. Zakon predviđa kaznu od 15.000 do 30.000 kuna za zanemarivanje životinja i uskraćivanje veterinarske pomoći, što je ovdje vrlo očito slučaj.

Uvjerite se i sami u fotogaleriji.1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime