Nedavna izjava župana Blaženka Bobana kojom kao krivce za širenje virusa u Splitsko-dalmatinskoj županiji proziva mlade iznimno je licemjerna. Nakon gomile neznanstvenih i političkih odluka, dvostrukih kriterija te dvosmislenih poruka Stožera ovakva paušalna optužba teško je shvatljiva, pa makar dolazila od HDZ-a.

 – Kako očekivati od naših sugrađana da prihvate ozbiljnost situacije kad im politika na svakom koraku demonstrira lakonski odnos prema pandemiji? Nitko od nas još uvijek nije zaboravio fizički kontakt Plenkovića i Đokovića, a ni smiješnu ispričnicu Daria Hrebaka ispisanu od ravnatelja HZJZ-a. Nismo zaboravili ni izbjegavanje odgovornosti ravnatelja Škaričića uz svesrdnu asistenciju župana Bobana. Pozivati mlade na odgovornost zbog širenja virusa bez ijednog dokaza, dok se paralelno ignorira javno dokumentirano neodgovorno ponašanje stranačkih kolega je vrhunac licemjerja  – istaknuo je županijski vijećnik Igor Skoko.

 Navodeći mlade kao glavne krivce za širenja virusa donesene su mnoge restriktivne mjere koje će rezultirati s više tisuća nezaposlenih i mnogo propalih poduzetničkih priča. Nikakvi dokazi za ovakve tvrdnje nisu prezentirani. Prema posljednjem izvještaju HZJZ-a epidemiolozi ne znaju gdje se zarazilo 58% evidentiranih zaraženih. Čak je i ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak, naveo Split kao primjer mjesta iz kojeg nedostaju podaci. Iz toga je i više nego jasno, da su optužbe usmjerene prema mladima paušalne, a mjere usmjerene prema poduzetnicima neopravdane. S druge strane, ako postoji opravdana sumnja da neki klubovi, teretane ili fitness centri krše propisane mjere, pitamo se zašto inspektori ne reagiraju? Zašto donositi mjere čiji su rezultat tisuće nezaposlenih zbog par (ne)dokazanih primjera kršenja mjera? Svjedoci smo svakodnevnih drakonskih kazni koje ispisuju inspektori zbog beznačajnih pogreški, pa se pitamo kako je moguće da nisu vidjeli opetovano kršenje mjera? Umjesto paušalnih i ničim potkrijepljenih optužbi, potrebna nam je otvorena i iskrena komunikacija od strane Stožera, preuzimanje odgovornosti za propuste, jednaka pravila za sve, i najvažnije – dokazi koji opravdavaju ugrožavanje egzistencije velikog broja naših sugrađana  – zaključio je Skoko.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime