Štrajkaši se masovno priključuju novoj akciji: Po 315 kuna doniraju dječjim bolnicama

"Mi itekako brinemo o djeci i zato ćemo svaki dan uplaćivati 315 kuna dok god štrajk traje, nećemo se dati" - kaže profesorica


Štrajk u školama traje još od 10. listopada, a vladajući su odlučili kako od 15. studenog dani u štrajku zaposlenicima škola neće biti plaćeni. Prosvjetare, koji od utorka štrajkaju frontalno umjesto prema cirkularnom modelu, to je motiviralo na pokretanje humanitarne akcije. Po 315 kuna, koliko u prosjeku iznosi dnevnica, doniraju bolnicama.


Akcija u kojoj štrajkaši po 315 kuna doniraju bolnicama, započeta je u Osnovnoj školi Pušća, a inicirala ju je nastavnica Duša Šarunić, javlja Srednja.hr.

“Rekli su da mi ne brinemo o toj djeci. Mi itekako brinemo o djeci”

Njeni kolege svaki dan neplaćenog štrajka novac doniraju Klinici za dječje bolesti u Zagrebu.

– Pokrenuli smo akciju nakon što su oni rekli da je naša dnevnica 315 kuna i da će nam tako svaki dan oduzimati od 15. studenog pa na dalje i tako nas ekonomski prisiliti da odustanemo, ali mi nećemo odustati. Rekli smo da ćemo svaki dan, dok smo god u štrajku, uplaćivati 315 kuna za djecu jer su rekli da mi ne brinemo o toj djeci. Mi itekako brinemo o djeci i zato ćemo svaki dan uplaćivati 315 kuna dok god štrajk traje, nećemo se dati, kaže profesorica Šarunić.

Dodaje, čim je predložila pokretanje ove akcije, kolege kojima je to predložila tu su ideju objeručke prihvatili.

– Ja sam predložila, kolege su to jednoglasno prihvatile. Mi smo odmah počeli skupljati novac i odmah smo taj dan uplatili sredstva. I danas smo skupili, po zaposleniku to iznosi oko 8 kuna. Nismo samo učitelji i nastavnici, ovdje su i računovođe i tajnici i tehničko osoblje i spremačice i kuharice i svi smo složni i jednoglasno podržavamo akciju i to je bitno za naglasiti, zaključuje Šarunić.

Fotografiju obavijesti i uplatnice nastavnici OŠ Pušća objavili su u nekoliko nastavničkih Facebook grupa. Bio je to okidač koji je pokrenuo lančanu reakciju – akciji su se masovno počele pridruživati i druge škole. Mailovi im, kazala nam je i to nastavnica Šarunić, stižu iz čitave Hrvatske – od Šolte i Hvara, do Dugog Sela.

‘Neka nam uzmu, ne znam tko se kad od njih odrekao bilo čega’

Jedna od škola koje su se pridružile akciji je i OŠ Petar Zrinski iz Šenkovca pored Čakovca.

– Inicijativa je krenula iz OŠ Pušća pa smo i mi o tome razgovarali. Mi smo za posljednja tri dana skupili tri puta po 315 kuna, znači 945 kuna i danas ćemo to njima uplatiti. Kod nas uplaćuju samo oni koji su u štrajku, što je oko 90% zaposlenih, kaže nam nastavnica te škole, Nena Herak Kuzmanić, piše Srednja.hr.

Štrajkaši čakovečke škole novac su odlučili donirati Županijskoj bolnici Čakovec, odjelu pedijatrije.

– Naša škola i naše učiteljice razredne nastave već dugo godina surađuju sa županijskom bolnicom, pedijatrijom. One svake godine, primjerice, naprave za njih neku božićnu priredbu i poklončiće, skupe igračke. I ne samo to, evo i danas za vrijeme štrajka one rezuckaju i rade te idu i u starački dom, naše učiteljice razredne nastave su milina, to je izvanredna suradnja i s bolnicom i sa staračkim domom. Pa eto, neka nam uzmu, ne znam tko se kad od njih odrekao bilo čega, zaključuje nastavnica Herak Kuzmanić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime