Stožer zabranio posjete domovima i bolnicama u tri županije: Božinović objasnio mjere o putovanjima iz BiH i Srbije

"Ukidaju se posjeti bolesnicima, a svi zdravstveni radnici morat će nositi maske"

U posljednja 24 sata zabilježeno je 18 novih slučajeva, pa je do sada ukupno zabilježeno 2.317 osoba pozitivnih na koronavirus. Dosad su se oporavile 2.142 osobe, a preminulo je 107 osoba.


S konferencije za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite donesena je odluka da se zabranjuju posjeti domovima za starije i nemoćne u županijama u kojima raste broj zaraženih osoba, i to u Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Osječko-baranjskoj, kao i u Gradu Zagrebu, piše N1.

U bolnicama u Zagrebu, Osijeku i Splitu ukidaju se posjeti bolesnicima, a svi zdravstveni radnici morat će nositi maske.

Komentirajući protok turista i otvaranje granica ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i šef Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu rekao je da od samih početaka Stožer svakodnevno analizira situaciju.

“S obzirom na situaciju u susjednim zemljama, faza novog normalnog je faza suživota s virusom. Uz zaštitu kritičnih segmenata i infrastrukture radimo sve kako bi se gospodarske aktivnosti nastavile”, rekao je Božinović i dodao:

“Dolazak stranih gostiju, turista se očekuje. Španjolska se otvorila za sve turiste Europske unije iako jučer imaju 363 nova slučaja i sedam umrlih. Njemačka je postavila kriterij na 50 zaraženih osoba na 100.000 stanovnika što je puno više nego što je situacija u Hrvatskoj. Uz apele na sve da se pridržavaju mjera, moramo održati turizam, a podaci izvana pokazuju da je Hrvatska jedna od najprivlačnijih destinacija za strane turiste.”, prenosi N1.


Kako situacija nije ista u svim zemljama, Božinović je objasnio razliku u mjerama prema različitim zemljama:

“Što se tiče mjera za susjedne zemlje, za samo deset država članica EU otvorili smo granice tako da njihovi državljani ne moraju dokazivati svrhu ulaska u RH. To se ne odnosi na naše susjede koji nisu članice EU, oni moraju dokazivati da postoji neodgodiva osobna potreba (npr. smrt u obitelji, liječenje) ili ako su u pitanju neodgodivi poslovni sastanci. To su bili uvjeti i ranije, no ako bi netko najavio da ima važan poslovni sastanak, puštalo bi ga se. Sad se traži potvrda i procjena da je sastanak neodgodiv. Koriste se različite aplikacije i mailovi. Najveći dio upita iz trećih zemalja, a tu su i BiH i Srbija, negativno se rješava, tj. odbija se ulazak, to je otprilike 70% takvih zahtjeva. Nakon ovih uputa i javnih poziva u odnosu na nedjelju tjedan dana prije, danas bilježimo 40% ulazaka manje iz BiH i oko 20% manje iz Srbije.”Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime