Stop devastaciji bisera naše obale: “Podnijeli smo inicijativu za uvrštenje uvale Vruja u obližnji Park prirode Biokovo”

Vijećnici Pametno za Split i Dalmaciju, Jakov Prkić i Ante Renić pozvali su danas Županiju na hitno djelovanje za trajnu zaštitu prirodnih bisera Vruje i Marjana, kojima zbog neodgovornih pojedinaca i tromih institucija prijeti totalno uništenje i devastacija


– Ponukani nastavkom devastacije bisera naše obale, uvale Vruja, unatoč petnaestogodišnjim nastojanjima da se ista spriječi na više načina, podnijeli smo zahtjev da se planom rada Županijske skupštine realizira inicijativa za uvrštenje uvale Vruja u obližnji Park prirode Biokovo. Naš je prijedlog prihvaćen i za očekivati je da se uskoro na dnevnom redu Županijske skupštine nađe inicijativa kojom će devastirana uvala na tom području dobiti najviši stupanj zaštite kakav i zaslužuje.


Da podsjetimo, uvala je devastirana bespravnom gradnjom od strane g. Stipe Latkovića, koji se čak ni nakon oduzimanja koncesije nije zaustavio i vratio uvalu u prvobitno stanje. Nadamo se kako će svi vijećnici biti ujedinjeni u prihvaćanju ove inicijative kojom će nadležne službe dobiti još veće ovlasti i obavezu očuvanja prirodnog krajolika ovog srednjedalmatinskog bisera – istaknuo je Ante Renić, županijski vijećnik i potpredsjednik stranke Pametno za Split i Dalmaciju.

Ante Renić

Sudbinu Vruje nažalost dijeli i Marjan koji ulazi već u treću godinu pravne nedefiniranosti vlasničkih odnosa zbog kojih nije izrađen Program gospodarenja šumom niti se provode radovi na zaštiti i sanaciji iste. Marjan propada, navode u Pametno za Split i Dalmaciju, naočigled svih građana i gubi svoj najvrijedniji resurs, šumu. Ona polako uzmiče pred potkornjacima razne vrste, što prirodnim što građevinskim. Za to se vrijeme Grad Split, Republika Hrvatska, a po novom tumačenju DORH-a i Županija Splitsko dalmatinska, ne mogu dogovoriti tko je vlasnik i tko bi trebao preuzeti odgovornost za upravljanje ovim zaštićenim područjem prirode.

– Umjesto da se trse tko će prije čuvati i uređivati Marjan, oni svi redom bježe od ozbiljnog posla i želje da to rade. Sramotna nezainteresiranost i nebriga za očuvanje i Marjana i Vruje, zbog sitnih i krupnih interesa trgovačke koalicije HDZ-a i Željka Keruma koji već 12 godina vladaju Splitom i Županijom, dovela je do nepovratne devastacije ovih prirodnih bisera. Zato pozivamo na hitno sjedanje za stol svih pretedenata na vlasništvo i nadležnost kako bi se konačno postigao dogovor o nužnom zajedničkom djelovanju, a sve kako bi se spriječilo trajno uništenje i gubitak Marjana i Vruje – zaključio je Jakov Prkić, gradski vijećnik.Moja reakcija na članak je...
Vau
4
Haha
0
Hagić
2
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime