Tijekom petka preko Jadrana se premještala izražena hladna fronta, koja je donijela jaku promjenu vremena cijeloj zemlji, uključujući i Dalmaciju.

Nevrijeme je osobito jako pogodilo splitski akvatorij, donoseći grmljavinske pljuskove, pad temperature, ali i snažan vjetar, čiji su udari prelazili i 100 km/h.

Podsjetimo, na Zvjezdanom selu Mosor izmjeren je orkanski udar vjetra od 148 km/h, a u Splitu i okolici grada udari su prelazili 100 km/h, što je za srce ljeta opasno snažan vjetar. Posljedice nevremena prije svega se odnose na olujne udare vjetra, koji su lomili grane, čupali stabla, oštećivali automobile, a mnoga spašavanja su bila na moru.

Dok se ovaj sustav premještao preko Jadrana, na nebu su se mogli vidjeti spektakularni oblaci koje su vrijedni lovci na oluje fotografirali, usprkos surovim uvjetima na terenu.

Ovi oblaci u engleskoj terminologiji imaju naziv shelf clouds, a to je zbog toga što izgledom donekle podsjećaju na police.

Kako piše Istramet, oblak nastaje tako što se ohlađeni zrak iz silaznih struja u grmljavinskoj oluji spušta u nižu troposferu tvoreći bazen hladnog zraka. Taj snažan “downdraft” najčešće ugasi oluju, tj. predstavlja njezin posljednji razvojni stadij, no ako su uvjeti u atmosferi povoljni, on može nastaviti kretanje u donjem dijelu oluje.

Topao zrak iz prizemlja koji prepušta mjesto hladnom ponovno se naglo uzdiže (“updraft”) i hrani oluju, a upravo to naglo uzdizanje toplog zraka formira dojmljiv shelf cloud.

Pogledajte fotogaleriju: