Da je vrijeme ovog listopada u cijeloj Hrvatskoj i okolici prilično neuobičajeno, svi već znamo. Listopad je središnji jesenski mjesec i poznat je po čestim, nerijetko i obilnim kišama. Kiša je ovog mjeseca bila iznimno rijetka pojava, a veći dio mjeseca pratile su nas znatno više temperature zraka od uobičajenih.

Razlog ovako stabilnog vremena je dugotrajna i stabilna anticiklona, odnosno područje visokog tlaka zraka koje sprječava dolazak atmosferskih poremećaja do našeg područja.

Tako je nedjelja bila samo još jedan stabilan i iznimno topao dan u nizu. Najviše dnevne temperature zraka rasle su do čak 27°C u dijelovima Dalmatinske zagore.

Najviše dnevne temperature zraka u nedjelju u Dalmaciji (Pljusak.com)

Kada se u ovom dijelu godine dogodi velik niz anticiklonalnih dana, to je jedan od preduvjeta za temperaturnu inverziju. Radi se o prirodnoj pojavi u kojoj se temperatura zraka “ponaša” suprotno od uobičajenog, odnosno raste umjesto da pada s nadmorskom visinom.

Inverzija traje već danima, no osobito je izražena u noći s nedjelje na ponedjeljak. Primjerice, u Žrnovnici je u ponoć temperatura zraka bila 8°C (33 metra nadmorske visine), a na obližnjoj mosorskoj zvjezdarnici čak 18°C (700 metara nadmorske visine). Tako je u svega nekoliko kilometara zračne udaljenosti temperaturna razlika čak 10°C u korist viših predjela. Još većih razlika ima u Zagori. U Sinju je u ponoć izmjereno 5°C, a u obližnjoj Rudi (Rosandići) čak 17°C.

Temperature zraka u ponoć (Pljusak.com)

Osim vrlo izražene temperaturne inverzije, ovih dana bilježe se i goleme dnevne amplitude temperature zraka. Primjerice, u Sinji i Gali minimalna temperature zraka bila je u nedjelju samo 1°C, što znači da je pri tlu bilo mraza, a najviša dnevna gotovo ljetnih 26, odnosno 27°C. Tako su stanovnici Zagore na “sto muka” pošto ih ujutro prate zimske, a popodne gotovo ljetne temperature zraka.

Ovogodišnji listopad nije najtopliji

Ovakva ili slična situacija pratit će nas još samo sljedećih dan do dva, a promjena vremena u srijedu “razbit” će temperaturnu inverziju. Dodajmo i jednu zanimljivost. Iako će mnogi reći da ne pamte topliji listopad, podaci iz Splita to demantiraju. Iako će službena klimatološka analiza biti dostupna za nekoliko dana, vjerojatno je da će ovogodišnji listopad biti “tek” treći najtopliji od početka službenih meteoroloških mjerenja. Najtopliji listopad ikada tako ostaje onaj iz 2004.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime