ŠTO SAD ČEKA “VATRENE”?: Moguć je dvoboj sa Srbijom u narednom periodu

Moguće je da se u narednom periodu susretnu Hrvatska i Srbija


Nogometne reprezentativne akcije gotove su za ovu godinu i izbornici mogu na četveromjesečni predah, barem što se utakmica tiče. No posla će imati u pripremi jer uskoro slijedi ždrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022.


Ceremonija će se održati u Zürichu u ponedjeljak, 7. prosinca od 18 sati, bez fizičkog prisustva predstavnika bilo kojega europskog saveza zbog pandemije korona virusa, piše portal 24 sata.

Hrvatska u prvoj jakosnoj skupini

Hrvatska je, poznato je još od pobjede nad Švicarskom u listopadu, u prvoj jakosnoj skupini. Reprezentacije, njih 55, bit će razvrstane u pet skupina po šest i pet skupina po pet momčadi, a sudionici završnog turnira Lige nacija (Francuska, Belgija, Italija i Španjolska) bit će u manjim skupinama.

Za razliku od kvalifikacija za Euro, na Mundijal će se izravno plasirati samo pobjednici skupina. Drugoplasirani će u play-off s dvjema najboljim reprezentacijama prema plasmanu u Ligi nacija, a nisu završile među prva dva (Hrvatska je tu 12.). One će biti raspoređene u tri odvojena ždrijeba (po sustavu polufinale/finale na jednu utakmicu u lipnju 2022.) i dati još tri europska predstavnika na SP-u.

S obzirom na to da bi se na ljeto trebao igrati Euro, Uefa je oslobodila lipanjski termin pa će se po tri kola kvalifikacija igrati krajem ožujka i početkom rujna (neće biti prijateljskih utakmica), a uobičajena dva u listopadu i studenom.

Hrvatskoj se smiješi povoljna skupina s obzirom na to da ne može igrati sa svjetskim prvacima Francuzima (u prvom šeširu nakon čak 12 godina), Belgijcima, Englezima, Portugalcima, Španjolcima, Talijanima, Dancima, Nijemcima i Nizozemcima.

Idealna bi skupina za “vatrene” tako mogla biti ona s Austrijom, Sjevernom Irskom, Luksemburgom, Andorom i San Marinom, a najzahtjevnija sa Srbijom, Rusijom, Bosnom i Hercegovinom, Armenijom i Moldavijom, prognozira portal 24 sata.

Kvalifikacije za SP 2022.

  • 1. jakosna skupina: Belgija, Francuska, Engleska, Portugal, Španjolska, Italija, Hrvatska, Danska, Njemačka, Nizozemska
  • 2. jakosna skupina: Švicarska, Poljska, Švedska, Wales, Austrija, Ukrajina, Turska, Srbija, Slovačka, Rumunjska
  • 3. jakosna skupina: Rusija, Republika Irska, Norveška, Mađarska, Češka, Škotska, Island, Sjeverna Irska, Finska, Grčka
  • 4. jakosna skupina: Bosna i Hercegovina, Slovenija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Bugarska, Bjelorusija, Izrael, Gruzija, Luksemburg
  • 5. jakosna skupina: Armenija, Cipar, Farski Otoci, Azerbajdžan, Estonija, Kosovo, Kazahstan, Litva, Latvija, Andora
  • 6. jakosna skupina: Moldavija, Malta, Lihtenštajn, Gibraltar, San Marino

Opet prijete jaki u Ligi nacija

A nakon kvalifikacija odmah starta treće izdanje Lige nacija koje je, zbog zimskog Mundijala, pomaknuto na ljetno-jesenski termin. Pa će se tako čak četiri kola odigrati u prvoj polovici lipnja, a posljednja dva krajem rujna. Završnica je tek u lipnju 2023.

Sa samo tri osvojena boda i boljom gol-razlikom od Šveđana Hrvatska je najlošija od selekcija koje su ostale u Ligi A za iduće izdanje i bit će u trećoj jakosnoj skupini u ždrijebu čiji datum još nije poznat.

Četvrti je bubanj rezerviran za države koje su promovirane iz Lige B: Wales, Austriju, Češku i Mađarsku. Netko od njih bit će protivnik “vatrenima”, ali i netko od superjakih sudionika završnog turnira (opet mogući Francuzi i Španjolci, ali i Belgijci i Talijani).

Iz druge jakosne skupine ponovno nam mogu doći Portugalci, uz Nizozemce, Dance i Nijemce, a ovaj put nećemo moći na Engleze, Poljake i vjerojatno Švicarce, koji bi trebali preskočiti Ukrajince nakon što joj Uefini disciplinci dodijele pobjedu (utakmica otkazana zbog korone u ukrajinskoj reprezentaciji).

Dakle, kuglice nam i u novom izdanju Lige nacija mogu dodijeliti Francuze i Portugalce, a iz drugog šešira najpoželjniji su svakako stari poznanici Danci. Bit će opet zanimljivo…

Liga nacija 2022/23., Liga A

  • 1. jakosna skupina: Francuska, Belgija, Italija, Španjolska
  • 2. jakosna skupina: Portugal, Nizozemska, Danska, Njemačka
  • 3. jakosna skupina: Engleska, Poljska, Švicarska?, Hrvatska
  • 4. jakosna skupina: Wales, Austrija, Češka, Mađarska
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
2
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime