Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Što jedu ljudi koji žive najdulje na svijetu? Jednu uobičajenu namirnicu izbjegavaju

Prehrana igra ključnu ulogu
D.D. / Foto: Pixabay4. srpnja 2025. 12:00
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

U nekim dijelovima svijeta ljudi ne samo da žive dulje, već i bolje – bez kroničnih bolesti, s više energije, društvene uključenosti i vitalnosti i u dubokoj starosti. Te regije nazivaju se plave zone, a znanstvenici koji ih proučavaju zaključili su da dugovječnost njihovih stanovnika nije stvar slučajnosti ni genetike, nego svakodnevnih navika. Prehrana igra ključnu ulogu, prenosi Index.

Gdje su plave zone i što ih povezuje

Plave zone su Okinawa u Japanu, Sardinija u Italiji, Ikaria u Grčkoj, poluotok Nicoya u Kostariki i zajednica adventista u Loma Lindi u Kaliforniji. Riječ je o vrlo različitim krajevima svijeta, no svi dijele niz karakteristika kada je riječ o načinu života i prehrani. Ljudi u tim regijama jedu jednostavnu, sezonsku hranu.

Temelje svoju prehranu na biljkama, gotovo uopće ne konzumiraju industrijski prerađenu hranu, a meso jedu rijetko i u malim količinama. Obroci su skromni, ali hranjivi i redovito pripremljeni kod kuće, najčešće od lokalno uzgojenih namirnica.

Osim prehrane, zajednički im je i način života – svakodnevno se kreću, i to kroz aktivnosti koje su im prirodno utkane u dan, poput rada u vrtu, hodanja i kućanskih poslova. Društvena povezanost, podrška unutar zajednice i osjećaj svrhe također su snažno prisutni, a sve to zajedno čini život manje stresnim i znatno zdravijim.

Što točno jedu – i što možemo naučiti

Iako se konkretne namirnice razlikuju od regije do regije, osnovna pravila prehrane u plavim zonama ostaju slična. U središtu svakog obroka nalaze se biljke – prvenstveno povrće, mahunarke, voće i cjelovite žitarice. Grah, leća i slanutak redovito su na jelovniku kao glavni izvor proteina.

Povrće je zastupljeno u velikim količinama, priprema se jednostavno i jede gotovo svakog dana. Ugljikohidrati dolaze iz kvalitetnih, cjelovitih izvora, poput riže, zobi i ječma. Masnoće se unose u umjerenim količinama, najčešće kroz maslinovo ulje u mediteranskim zonama, ili sezamovo i drugo biljno ulje u Japanu.

Voće se konzumira svježe, sezonski i bez dodataka šećera. U prehrani su često prisutni i fermentirani proizvodi, poput jogurta, miso juhe ili kiselog povrća, koji pozitivno djeluju na probavu i imunitet. Riba i morski plodovi jedu se povremeno, a meso vrlo rijetko – najčešće za posebne prigode i u malim količinama.

Mliječni proizvodi su također ograničeni i konzumiraju se u oblicima koji su tradicionalno prisutni u tim kulturama, poput ovčjeg sira na Sardiniji.

Važan aspekt prehrane nije samo što se jede, nego i kako se jede. Obroci su redoviti, ali skromni. Na Okinawi postoji praksa "hara hachi bu", što znači da se prestaje jesti kada ste 80 posto siti. Ljudi jedu sporo, često u društvu, i s velikim poštovanjem prema hrani i vremenu provedenom za stolom.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
13
Haha
1
Nice
7
What?
1
Laž
1
Sad
1
Mad
2
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Ususret blagdanu Svetog Nikole, na komiškoj rivi spremaju se tradicionalne viške gastro delicije
13
min
Ususret blagdanu Svetog Nikole, na komiškoj rivi spremaju se tradicionalne viške gastro delicije
Sutra se igra utakmica visokog rizika, policija izdala niz upozorenja - evo kako se navijači Hajduka moraju ponašati
28
min
Sutra se igra utakmica visokog rizika, policija izdala niz upozorenja - evo kako se navijači Hajduka moraju ponašati
Sveti Nikola dolazi u Božićno selo Gornji Dolac!
44
min
Sveti Nikola dolazi u Božićno selo Gornji Dolac!
Drugi dan konferencije Sigurnost povijesnih gradova: naglasak  na korporativnoj sigurnosti, kritičnoj infrastrukturi i zaštiti luka
53
min
Drugi dan konferencije Sigurnost povijesnih gradova: naglasak na korporativnoj sigurnosti, kritičnoj infrastrukturi i zaštiti luka
Sjećanje na Zdravku Krstulović: 22 godine bez najveće splitske glumice
1
sat
Sjećanje na Zdravku Krstulović: 22 godine bez najveće splitske glumice
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
    5. prosinca 2025. 14:19
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.