Američki predsjednik Donald Trump primio je eksperimentalni lijek protiv koronavirusa. Radi se o infuziji koktela antitijela, terapiji koja je u SAD-u visoko na listi prioriteta u testiranjima kako bi se dokazalo je li učinkovita i sigurna, piše HRT.

Trumpov pristanak na lijek koji je tek u razvojnoj fazi zainteresirao je znanstvenike cijeloga svijeta.

– Prije 48 sati predsjednik je primio posebnu terapiju antitijela protiv koronavirusa. Surađujemo s tvrtkom i pratimo njegovo stanje da vidimo kako će biti – rekao je 3.10.2020., dr. Brian Garibaldi, član liječničkog tima Donalda Trumpa.

Terapija antitijelima koju je primio Donald Trump pobudila je interes javnosti diljem svijeta.

– To o čemu se priča je zapravo jedno monoklonsko protutijelo, odnosno koktel dva protutijela čija je zadaća neutralizacija virusa SARS cov2 – govori dr. Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti.

Lijek je tek u razvojnoj fazi pa zato i nije dostupan na tržištu.– Posebnim genetskim inženjeringom proizvedena protutijela koja bi trebala djelovati direktno na ovaj virus – objašnjava prof. dr. Ivo Ivić, specijalista infektologije na Infektivnoj klinici KBC-a Split.

– Za sada niti nema u literaturi puno podataka, to je lijek koji se istražuje – dodaje Ivić.

No, dosadašnja istraživanja ukazuju na to da bi taj koktel mogao biti siguran.

– Prvenstveno se misli na pojačanu mogućnost eliminacije virusa kao i skraćenje simptoma trajanja bolesti – objašnjava dr. Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti.

Koktel se daje onima s blažom kliničkom slikom. Na početku bolesti dok se nije razvila.

– Zavisi koliko ima različitih antitijela u koktelu, koji bi mogli prepoznat različite dijelove virusa i onda da dolazi do utrke do virusa i imuno sustava. Onaj tko brže trči ili se mijenja ili antitijela ili virus taj pobjeđuje – govori Miroslav Radman, znanstvenik.

No, kod nekih drugih bolesti i infekcija, poput bronhiolitisa – monoklonska protutijela već se koriste kao prevencija.

– To nije nepoznata terapija, samo ono što mi u ovom času ne znamo koliko će ona zaista biti djelotvorna. Nijedan lijek nije jednostavno razviti, njega treba istestirati, dokazati njegovu učinkovitost i da nema ozbiljnih nuspojava – ističe Ivić.

A do dolaska cjepiva, izbor lijekova u Hrvatskoj ograničen na ona do sada priznata u svijetu.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime