STIŽU NOVE KIŠE Peruća na oko dva metra od vrha: Vodostaj Cetine i pritoka u stalnom porastu

Svi se nadaju da će obilnije oborine izostati sljedećih dana u Cetinskoj krajini

Kišno razdoblje se nastavlja u Dalmaciji. Iako je prvi dio nedjelje donio predah od oborina, zbog nove sredozemne ciklone poslijepodne se posvuda jače naoblačilo uz novu kišu koja zasad nigdje nije bila obilnija. Jučerašnji dan najviše kiše donio je sjevernoj Dalmaciji. Na zadarskom području palo je preko 50 litara kiše po kvadratnom metru, a u okolici Starigrada Paklenice gotovo 100 litara unutar 24 sata. Nove obilne oborine tom su području donijele nove probleme s bujica, pa čak s aktivacijom klizišta.


Što se tiče Dalmatinske zagore, sve su oči uprte u Cetinu. Cetinski kraj imao je sreće da zadnja 24 sata značajnijih oborina nije bilo, no kako je obilnijih pljuskova bilo na Dinari, ali i slivu Cetine u susjednoj BiH, vodostaj Cetine i pritoka stalno raste.

– Cijelo Livanjsko polje sada je veliko jezero i močvara. Vodostaj je jučer dosegao kotu od 710 metara nad morem. Prije nekoliko godina zabilježena je najviša kota ikada, i iznosila je 714,49 metara iznad razine mora. Voda se slijeva iz polja i prirodnim putem kroz Kamešnicu i Dinari stiže do Cetine, pa ne čudi porast vodostaja te rijeke – kazuje naš upućeni čitatelj iz Livna.

Peruča skoro na 359 metara nad morem

Razina voda u jezeru Peruća dosegla je kotu od 358,8 metara iznad površine mora i lagano raste.

Podsjetimo, prema Pravilniku o korištenju akumulacijskog jezera Peruća, maksimalna dozvoljena kota u ožujku je 360 metara nadmorske visine. Iako pravilnik nalaže maksimalnu kotu od 360 metara, poznato je da ona može izdržati kotu 361,5 metar. Pravilnik također definira vremenski rok u kojemu se razina vode mora svesti na spomenutu kotu ako se ona prijeđe, a to je 20 dana. Inače, u slučaju potrebe moguće je ispuštati oko 550 metara kubičnih vode iz jezera.

U međuvremenu, vodostaj Cetine i njenih pritoka nastavlja rasti. Cetina na mjernoj postaji Han bilježi vodostaj od 267 cm. Tako nedostaje svega 13 cm da Hrvatske vode proglase redovne mjere zaštite od poplava na tom području. Posljednja 24 sata tako je Cetina u Hanu porasla 15-ak centimetara, a radi se najvećem vodostaju ove godine.

Raste i Cetina u Trilju. Prema podacima Hrvatskih voda sada je na 283 cm, što znači da je zadnja 24 sata porasla za 18 centimetara. Nedostaje svega nekoliko centimetara za pripremno stanje obrane od poplava. Zbog ispuštanja vode s HE Đale, raste Cetina i u omiškom zaleđu.

I sljedeća tri dana očekuju se povremeni pljuskovi, a za nadati se da neće biti većih količina oborine u slivu Cetine.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0