Test koji može precizno dijagnosticirati zarazu koronavirusom trebao bi dramatično ubrzati i povećati opseg testiranja u zemljama koje imaju niske i srednje prihode, najavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), piše Index.

Novi test trebao bi stajati oko pet američkih dolara te bi mogao potpuno transformirati proces praćenja širenja covida-19 u manje bogatim zemljama, koje pate od nedostatka zdravstvenih radnika i laboratorija, javlja BBC.

Očekuje se da bi u narednih šest mjeseci trebalo biti proizvedeno 120 milijuna takvih testova, a prvi čovjek WHO-a to je nazvao “velikom prekretnicom”.

Naime, stručnjaci upozoravaju kako u nekim zemljama s visokim stopama infekcije, među kojima su Meksiko i Indija, nizak opseg testiranja prikriva prave razmjere širenja koronavirusa.

Novi test bi trebao biti “lako prenosiv i jednostavan za korištenje”, a rezultate bi trebao davati za 15-30 minuta umjesto nekoliko dana, najavio je danas na press-konferenciji prvi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Dvije farmaceutske kompanije, Abbott i SD Biosensor, dogovorile su se sa zakladom filantropa i osnivača Billa Gatesa da će proizvesti 120 milijuna testova, ustvrdio je čelnik WHO-a.Dogovor bi trebao pokriti 133 zemlje, uključujući mnoge zemlje Južne Amerike koje su trenutno najpogođenije što se tiče stope zaraze, ali i smrtnosti.

“Ovo će biti ključno za pomoć njihovim kapacitetima testiranja, a naročito u teško dostupnim područjima, koja nemaju dovoljno laboratorija ili dovoljno zdravstvenih radnika uvježbanih za provođenje testiranja”, rekao je Tedros, piše Index.

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime