Nepunih šest mjeseci nakon prethodne potpune pomrčine Mjeseca, koju samo promatrali koncem prošlog srpnja, na početku sljedećeg tjedna dogodit će se još jedna astronomska pojava te vrste. U ranim jutarnjim satima dana 21. siječnja (ponedjeljak), Mjesec će proći kroz sjenu Zemlje i biti potpuno pomračen na malo više od sat vremena.

Mjesec će početi ulaziti u sjenu našeg planeta u 4.33 h, dok će potpuna pomrčina započeti u 5.40 h. Izlazak Mjeseca iz sjene započinje u 6.43 h, ali trenutak potpunog izlaska našeg prirodnog satelita iz sjene neće biti vidljiv iz naših krajeva jer će u tom času Mjesec već biti ispod obzora.

Unatoč nezgodoj satnici, Zvjezdano selo Mosor će i ovaj put provesti javno promatranje pomrčine. Kako će Mjesec dok bude pomračen biti na zapadnom dijelu neba, teleskope ćemo postaviti na lokaciji pokraj lučice Spinut (označenoj na slici), a promatranje će započeti u 4.30 sati. Bit će okončano sa zalaskom Mjeseca, malo nakon 7 sati. Naravno, kako bi promatranje moglo biti obavljeno, potrebni su i povoljni vremenski uvjeti: vedro nebo, odsutnost jakog vjetra i podnošljive temperature. Svi hrabri zvjezdoljupci su dobrodošli!