STIŽE LI EU COVID PUTOVNICA? “Za one koji se ne cijepe vrijedit će drugi uvjeti putovanja”

Za ulazak u zemlje EU bit će potrebne dvije doze cjepiva!

Certifikat, odnosno COVID-putovnica će obavezno sadržavati ime i prezime cijepljene osobe, državu iz koje dolazi, ime cjepiva koje je korišteno, datum cijepljenja, serijski broj cjepiva te bar kod kojim će se moći očitavati podaci.


Ravnatelj Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je više o cijelom sustavu certifikata, javlja Dnevnik.hr.

“Ne postoji COVID putovnica, postoji dogovor na nivou EU-a kako izgleda potvrda o cijepljenju. Ona se za sada koristi isključivo u medicinske svrhe”, rekao je Capak.

“O prelasku granica s tom potvrdom se tek razgovara. Jedna od tema bit će na sljedećem Vijeću”, dodao je Capak.

“Izvjesno je da će kroz neko vrijeme postojati odluka o prelasku granica na temelju potvrde o cijepljenju i da će se dogovoriti to da cijepljenje i potvrda o primanju dvije doze cjepiva služiti prilikom prelaska granica EU-a”, rekao je Capak.

Navodi da u cijeloj priči postoji čitav niz kontroverzi. “Na primjer, ima onih koji su cijepljeni, ali nisu zaštićeni. Dat je zadatak ECDC-u da razradi mogućnost da netko tko prelazi granicu na temelju potvrde o cijepljenju može prenijeti zarazu”, objasnio je Capak.


Navodi da se neće nikad dogoditi to da će putovati samo one osobe koje su se cijepile.

“Za druge će možda vrijediti karanteni ili nešto slično. Pošto ne postoji COVID putovnica, ne možemo govoriti o diskriminaciji”, dodao je Capak.Capak kaže da će Hrvatska razmotriti koje su mogućnosti za privlačenje turista u sezoni. “Jedan dio je i to da ćemo cijepiti građane i radnike u ugostiteljstvu”, dodao je Capak i naveo kako postoje cjepiva koja nisu registrirana u EU i dodao da će se turistima olakšati testiranjima “na bilo koji brzi način”.

Za probleme s kojima se Austrija susrela, a vezani su uz cjepivo AstraZenece navodi kako ta serija nije stigla u Hrvatsku.

“Malo je čudno da su se takva dva slučaja dogodila u Austriji, a ne ni u jednoj drugoj zemlji. Teško da je to vezano uz seriju. Austrijske zdravstvene vlasti imau pravo prekinuti cijepljenje i istražiti što se dogodilo”, rekao je dodajući da su se kontroverze događale i kod nas.

“Mi smo svaki puta ustanovili da se ne radi o povezanim slučajevima pa smo nastavili s cijepljenjem”, dodao je Capak i istaknuo da, ako se u Austriji radi o događajima povezanima uz cijepljenje, to će imati posljedice i na druge zemlje.

“Takozvana COVID putovnica se dogovara na razini zemalja EU-a, ali se razgovara i s trećim zemljama. Grčka je sklopila sporazum s Izraelom o ‘turističkom tunelu’ tako da im turisti mogu dolaziti”, naveo je Capak.

O turističkoj sezoni kaže kako je situacija u nama susjednim zemljama i nekim drugim zemljama EU-a lošija nego kod nas.

“Uvijek se nešto od tih infekcija prelije, prenese u Hrvatsku. Mi se nadamo da do toga neće doći i da brojke neće rasti. Nadamo se i da će blagi porast posljednjih tjedana ostati i dalje blagi i da ćemo uspješno, uz cijepljenje, pripremiti turističku sezonu”, objasnio je Capak.

O trećem valu kaže kako je teško reći da je za ovaj porast koji imamo rep drugog vala ili početak trećeg vala. “Mi uvijek imamo ‘oružje’ u rukama i u slučaju porasta možemo uvijek aktivirati mjere koje imamo. No, s preboljenjem i cijepljenjem, nadam se da do toga neće doći”, kazao je Capak.

Capak navodi da će uskoro biti poznati točni podaci o tome koliki dio populacije je imun na koronu, no prema nekim podacima, navodi, pretpostavlja se da se radi o četvrtini populacije.

Ističe da rastu količine cjepiva koje nam isporučuju Pfizer, Moderna i AstraZeneca. Za sada se ne zna koliko će doza cjepiva Johnson&Johnson stići u travnju, piše Dnevnik.hr.

Nada se da će te količine dodatno porasti. “Ukoliko hrvatska Vlada odluči, nama uvijek ostaje mogućnost interventnog uvoza ruskog cjepiva, no bilo bi bolje da ga odobri EMA”, rekao je Capak.

Za revidiranje mjera navodi da je prerano reći očekuje li nas dodatno popuštanje ili zaoštravanje mjera.

“Mjere donosi stožer i Vlada, na preporuku epidemiologa. U ovom trenutku smatramo da nema dodatnog prostora za popuštanje mjera, no možda bi moglo biti nešto blago u pitanju”, istaknuo je Capak.

Hoće li biti sankcija? Šef liječničke komore otkrio koliko su prijava zaprimili zbog cijepljenja preko reda: “Naša tijela postupaju po njima…”

Još uvijek ne postoje vizuali, nego dogovor na razini EU o sadržaju koji bi morao sadržavati certifikat, odnosno, kako se kolokvijalno zove, covid-putovnica.

Također, trebala bi biti navedena i država. S obzirom na to da se ide na smart rješenje, trebat će do tri mjeseca da to profunkcionira.

Na razini Unije razgovara se o tome hoće li građani koji su se cijepili dobiti smart kartice ili hoće li imati kod koji će se moći očitati na mobitelu.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
2

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime