Iako je do kraja siječnja ostalo više od tjedan dana, već sada se zna da će ovaj mjesec u cijeloj Dalmaciji po pitanju oborina biti natprosječan. Primjerice, na vrgoračkom području već je palo 180 litara oborine po kvadratnom metru. Preko 100 litara dobio je veći dio Zagore, ali i velik dio obale srednje Dalmacije.

Kada je u pitanju snijeg, rijetko viđena snježna zima vlada u najvišim planinama Dalmacije. Već sada snijega ima kao da je kraj veljače, a novi snjegovi stižu. U srijedu ujutro snijeg je prolazno padao u dijelovima Zagore, osobito u Cetinskoj krajini, no kako je popodne temperatura prešla u “debeli plus”, tanak snježni pokrivač tamo se većinom otopio. Jedino planinsko područje Dalmacije gdje snijega ima u izobilju je okolica Golubića, sjeverno od Knina.

Kako javljaju članovi Crometea, jako puno snijega ima u Golubiću i Strmici.

– Zanimljivo je napomenuti da s kninske strane, kad se ulazi u Golubić nema niti jednog centimetra, konkretnijeg ima prije skretanja za Novo Naselje. Sve to u otprilike petnaestak kilometara – dojavljuje Ante iz Golubića koji je snimio fotografije snijegom zatrpanog Golubića, a osobito je impresivna fotografija kraj napuštene željezničke stanice Golubić gdje su nanosi snijega do metar i pol!

Još veći snježni kaos vlada u susjednoj BiH. Na Kupresu i Blidinju ima do metar snijega, Vlašiću do 120 cm, a na Bjelašnici do 130 cm snijega. Obilan snijeg već danima pada u Livnu, a mnoge će iznenaditi podatak da je u Tomislavgradu prosječna visina snijega premašila 110 centimetara!


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime