Veleučilište Aspira održalo je danas konferenciju Regenerate Conference for Changemakers koja je okupila stručnjake iz područja turizma, arhitekture, edukacije i gastronomije.
Neki od međunarodnih stručnjaka koji su na konferenciji podijelili svoja znanja te priče iz vlastitog dugogodišnjeg iskustva su poznati portugalski Michelin chef João Rodrigues, Nilima Bhat, Shakti leader i edukatorica, profesor Alexander Schieffer, Patricia Dias, osnivačica ‘The Art of Tasting Portugal’, Ales Winkler, osnivač Kumapricka Goat Cheese Farm, Vicky Smith, osnivačica Earth-Changers.com, Rocco Reukema, regenerativni urbanist i arhitekt, Celiane Camargo-Borges, profesorica na Breda University of Applied Sciences i drugi.
"Regenerativno poslovanje je jedna nova paradigma koja se pojavila kada je objavljen članak u New York Timesu, a vrlo je slično održivom poslovanju. Ovdje je cilj da mi svojim postupcima u poslovanju, ali i kroz vlastiti život, doprinosimo kvaliteti vlastitog življenja i očuvanju prirodnih resursa za buduće generacije. Cilj ove konferencije je da osvijestimo važnost edukacije o regenerativnom poslovanju", kazao nam je dekan Aspire Alen Jerkunica.
Vizija konferencije
Pojasnio je da je konferencija poslužila kao multisektorska platforma, a vizija je da se konferencija održava svake godine.
"Naša vizija je da ova konferencija zaživi, da se održava svake godine i da tako doprinesemo da Hrvatska do 2040. postane potpuno regenerativno društvo. U svijetu je taj trend već prepoznat i živi, što potvrđuju i panelisti na današnjem događanju koji dolaze iz Njemačke, Portugala, Španjolske, Francuske, Nizozemske, Slovenije i Indije, a pridružili su im se i hrvatski stručnjaci", kaže Jerkunica.
"Moj projekt zove se 'Materia', a radi se o mapiranju malih proizvođača u Portugalu. U današnje vrijeme bitno je naglasiti kako se razvijamo uz hranu, ali zapravo ne razmišljamo o tome što jedemo. Bitno je shvatiti što je iza svega ovoga i treba znati tko proizvodi hranu koju jedemo, a sve kako bismo u konačnici znali što jedemo. Trebamo sve više i više zdravih proizvoda, bez kemikalija. Ovim projektom želimo naglasiti sve ove točke kako bi se svi mogli poistovjetiti s tom temom zbog koje i osnivamo ovu zakladu", otkrio je chef João Rodrigues.
Dr. sc. Irena Ateljević, stručnjakinja za turizam i sveučilišna profesorica na Aspiri, također je sudjelovala na konferenciji.
"Regenerativno poslovanje je jedan korak naprijed od održivog razvoja. Jedan novi pokret koji nastaje i za kojeg ćemo čuti vrlo brzo, a sve u okviru davanja novog značaja održivom. Kada govorimo o održivom govorimo o održavanju, a regenerativno je kada obnavljamo. Održavanje je na neki način sporije odumiranje, a regeneracija je korak koji obnavlja resurse od kojih smo već eksploatirali i koje smo uništili. To je razmišljanje korak unaprijed", pojasnila je Ateljević te je navela jedan primjer.
"Najbolji primjer je regenerativna poljoprivreda koju povezujemo s regenerativnim turizmom jer jedno bez drugog kod nas ne ide. Ne možemo govoriti o održivom turizmu, ako ne regeneriramo naše napuštene poljoprivredne resurse s kojima proizvodimo našu lokalnu ekološku hranu. Tako regeneriramo naše resurse koji su kompletno napušteni, a ujedno dajemo input u drugi sektor koji se tako regenerira", rekla je.
Konferencija je okupila inspirativne edukatore, društvene i ekološke poduzetnike i aktiviste kako bi pokazali svoje primjere najbolje prakse te podijelili svoja iskustva i vizije kroz uvodna predavanja, panel rasprave i interaktivne razgovore među sudionicima vođeni metodom World Café. Više od 200 ljudi je sudjelovalo na konferenciji.





