U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo – počelo je serološko testiranje građana -doznao je HRT. Uz pomoć 1100 tzv. testova ELISA – provjerit će se koliko je ljudi imalo antitijela, tj. koliko ih je bilo u kontaktu s koronavirusom, a da to nije ni znalo. Prvih 100 uzoraka već je obrađeno. Naša ekipa bila je u laboratoriju i donosimo prve rezultate.

Uzorci iz cijele Hrvatske su prikupljeni, testiranje traje.

– Ovo je jedan od aparata za automatsku detekciju specifičnih protutijela, istodobno se mogu testirati dvije ovakve mikrotitarske pločice. Znači, u svaku stane 96 uzoraka tako da istodobno možemo napraviti dvije pločice odnosno oko 180 uzoraka, rekla je Tatjana Vilibić Čavlek, voditeljica Odjela za virološku serologiju HZJZ.

Prve rezultate imaju

– Mi smo se nadali da ćemo danas imati 200 završenih, međutim imali smo malih tehničkih poteškoća, pa smo završili do sada 100 i to iz područja bliže okolice Zagreba. Znači da od 100 imamo dva pozitivna- rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Obrađuju uzorke krvi dobivene iz vene pacijenata iz cijele Hrvatske. Svi su prethodno popunili epidemiološki upitnik.

– Mi smo dogovorili s kliničkim bolnicama, domovima zdravlja, zavodima za javno zdravstvo da nam dostave ostatke seruma koji su koristili za druge biokemijske pretrage- dodao je Capak.

Cilj je otkriti tko je imao koronavirus a nije imao simptome, ali i kolika je imunost opće populacije.

– Ako dokažemo IGM protutijela ona su nam znak neke akutne odnosno nedavne infekcije a ukoliko nađemo IGG protutijela to nam zapravo ukazuje da je osoba bila ranije u kontaktu s virusom- dodala je Vilibić Čavlek.

Test ELISA traje 3-4 sata. Postoji mogućnost da su pozitivni rezultati pogrešni, pa stoga u suradnji s kolegama s Veterinarskog fakulteta rade i potvrdno testiranje neutralizacijskim testovima.

– Postupak je dosta zahtijevan jer prvo treba uzgojiti stanice kojima treba nekoliko dana. Nakon što su stanice dovoljno izrasle dodaje se virus i serum koji testiramo proces traje za jedan rezultat desetak dana- rekla je Irena Tabain, voditeljica odjela za izravnu virološku dijagnostiku HZJZ.

Pred njima je još mnogo posla. Na obradu čeka još 1000 uzoraka. U frižideru se čuvaju uzorci krvi građana iz cijele Hrvatske, ovo su ti uzorci i njihovo serološko testiranje trebalo bi biti gotovo za 15 tak dana.

Jedni rezultati posebno ih vesele.

– Mi smo s imunokromatografskim testovima koji isto detektiraju antitijela testirali sve naše djelatnike koji su radili u mikrobiološkom laboratoriju za vrijeme COVID epidemije i svih njih 40 su bili negativni- rekao je Capak.

Više stručnih saznanja i informacija omogućuje im lakšu kontrolu bolesti.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime