STIGLA SUGLASNOST Film “Stepinac – Kardinal i njegova savjest” u kurikulumu povijesti

Hrvatsko katoličko sveučilište zaprimilo je od Ministarstva znanosti i obrazovanja suglasnost za korištenje dokumentarnoga filma "Stepinac: Kardinal i njegova savjest", scenaristice i redateljice Višnje Starešina,


Uoči 61. obljetnice smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca, u ponedjeljak, 8. veljače, Hrvatsko katoličko sveučilište zaprimilo je od Ministarstva znanosti i obrazovanja suglasnost za korištenje dokumentarnoga filma “Stepinac: Kardinal i njegova savjest”, scenaristice i redateljice Višnje Starešina, nastalog u koprodukciji Interfilma i Hrvatskog katoličkog sveučilišta, u odgojno-obrazovne svrhe i odobrenje tematskog planiranja u svrhu izvođenja nastave u srednjim školama.


U svom dopisu Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske ističe kako je, shodno proceduri, suglasnost izdalo na temelju stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje te preporučuje srednjim školama u Republici Hrvatskoj uporabu i korištenje „dokumentarnog filma ‘Stepinac – Kardinal i njegova savjest’ kao i tematsko planiranje u svrhu izvođenja nastave jer je život i djelo kardinala Alojzija Stepinca svijetli primjer današnjoj mladeži, tražiteljima istine i moralnih uzora“.

–  Za 61. obljetnicu smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca nismo mogli ni zamisliti ljepši dar Providnosti. Plod je to višemjesečnog rada na nastavnim materijalima i usuglašavanju s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Do sada se u udžbenicima povijesti nadbiskupa Stepinca spominjalo u razdoblju poraća samo usputno, bez ulaženja u važnost njegova lika i djela.

Ovom inicijativom mijenja se pristup poučavanju i postiže se nova paradigma: ističe se da je zagrebački nadbiskup kardinal Stepinac važan čimbenik u hrvatskom društvu od početaka njegovog djelovanja pa sve do smrti. Vjerujemo da će učenici prepoznati vrijednost kulturnog nasljeđa, etičnost različitosti, promicanje tolerancije i identiteta koje je zastupao blaženi Alojzije. Nadamo se također da će i profesori povijesti, kao i drugih predmeta za koje je razrađen način uporabe dokumentarnog filma, prepoznati važnost ove teme i uključiti je u svoj izvedbeni plan – istaknuo je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.

Nastavni materijal izradile su predavačica na Odjelu za povijest Vjera Brković i magistra povijesti Marta Petrić.Preporuča se dva sata

Tematsko se planiranje nastavnicima u izvedbi preporučuje u trajanju od dva školska sata (blok sat) za prirodoslovno-matematičke, jezične, prirodoslovne i klasične te opće gimnazije. Učenici će na temelju rada u obradi teme u dokumentarnom filmu moći prosuđivati međusobne odnose različitih društvenih skupina te dinamiku društvenih promjena u Hrvatskoj, Europi i svijetu u prvoj polovici 20. stoljeća.

Tijekom nastave analizirat će se utjecaj totalitarnih režima na ljudska prava u prošlosti na primjerima iz Hrvatske i svijeta kao i multikulturalnost na hrvatskom prostoru za vrijeme Drugog svjetskog rata te u poslijeratno doba. Nakon prosudbe moralnih pitanja zločina, stradanja, progona, holokausta i drugih zločina protiv čovječnosti, od učenika se očekuje da aktivno sudjeluju u promicanju i obrani ljudskih prava.Povezanost s više predmeta

Analizom života i djela nadbiskupa Alojzija Stepinca, učenici će prosuditi i vrednovati stvarna obilježja totalitarnih sustava tijekom i nakon Drugog svjetskog rata i njihovo djelovanje na pojedinca i društvo te njegovu svakodnevicu.

U nastavnim materijalima razrađena je i povezanost s predmetima geografija, hrvatski jezik, etika, likovna umjetnost i informatika.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
2
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime