U aktualnoj sezoni gripe Hrvatski zavod za javno zdravstvo bilježi 628 potvrđenih slučajeva oboljelih od te bolesti, a dominira virus H1N1. Taj virus gripe, međutim, nije jedini koji trenutačno cirkulira Hrvatskom jer, prema objašnjenju dr. Vladimira Draženovića, pojavili su se i virusi H3N2 te B virus gripe linija Victoria, piše Večernji.

Od ukupnog broja oboljelih od gripe komplikacije, odnosno upala pluća kao njezina posljedica, zabilježene su kod njih 12 posto. Ova sezona upravo zbog čestih komplikacija podsjeća na lanjsku kada je, podsjetimo, niz ljudi bio hospitaliziran u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević. – Ima dosta oboljele djece, od ukupnog broja oboljelih 14 posto su djeca stara do godinu dana – navodi dr. Draženović. Dakle, trenutačna situacija vezana za gripu u Hrvatskoj jest da su prisutna tri virusa od kojih je dominantan onaj lanjski H1N1, koji je prouzročio dosta problema ne samo kad je riječ o broju oboljelih nego i o komplikacijama koje su posljedica gripe. Teško je prognozirati išta vezano za gripu – napominje dr. Draženović, navodeći da je riječ o nepredvidljivoj bolesti.

No ono što je sigurno, kako kaže Draženović za Večernji, jest da je ove godine gripa stigla ranije, što ne znači da će ranije završiti, nego da će trajati dulje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime