I ovog ljeta stanovnici pojedinih područja u Kaštelima, posebno u Štafiliću te na području Baletne škole u Kambelovcu, stalno su se tužili na smrad koji se širi na određenim lokacijama uz Cestu dr. Franje Tuđmana. Problem je to prisutan već više godina, no i dalje smrdi, a rješenja tog problema još nema na vidiku, piše portal kastela.org.

Tako nam je naveo jedan čitatelj za navedeni portal te je postavio pitanje o navedenom te predložio, prema njegovom mišljenju, moguće rješenje.

– Od raskrižja s Lucijinim putem do Škabrnjske ulice u Štafiliću, svakodnevno, a ljeti to najviše dolazi do izražaja, osjeti se toliki smrad iz kanalizacijske mreže da je to strašno. Upoznat sam da je malo kućanstava priključeno i da zbog toga smrdi jer je mala cirkulacija otpadnih voda, ali se postavlja pitanje zašto onda odgovorni te cijevi ne ispiru jednom mjesečno. Prema mom mišljenju, ima i još bolje rješenje, trebali su spojiti bar jedan potok na kanalizaciju koji bi ispirao cijevi i cijeli projekt bi bolje funkcionirao.  Naravno, kada se priključi dovoljan broj korisnika potok bi se isključio sa mreže kako ne bi bilo problema, a mreža bi imala dovoljnu količinu otpada i ne bi dolazilo do ovakvih problema – naveo je čitatelj za kastela.org.

Čitateljevo pitanje i prijedlog proslijedili smo nadležnima u Vodovodu i kanalizaciji, od kojih je stigao odgovor kako njegov prijedlog nije moguće provesti.

– Ideja da se spoji potok na fekalnu kanalizaciju je apsolutno neprihvatljiva. Naime, kanalizacija u Kaštelima je razdjelnog tipa, odnosno, projektirana je (i gradi se) kao razdjelna s odvojenim fekalnim vodama te odvojenim oborinskim vodama.
Spajanje bilo kakvih tuđih voda, pogotovo oborinskih voda, onesposobilo bi crpne stanice i Centralni uređaj za pročišćavanje na Divuljama jer nisu dimenzionirani za mješoviti dotok otpadnih voda.

Kako piše na portalu kastela.org, oni su upoznati s problemom u Kaštel Štafiliću, koji nastaje zbog minimalnog pada glavnog kolektora te neugodnog mirisa u ljetnim mjesecima kada su temperature visoke. Ispiranje tu ne pomaže puno iako radnici kanalizacijske mreže redovito održavaju sustav, a tako će biti i ubuduće.Problem je još uvijek mali broj priključaka kako ste i naveli, koji će se višestruko povećati izgradnjom Aglomeracije Kaštela koja je počela, a posljedično tome trebao bi u potpunosti nestati navedeni problem neugodnih mirisa, kazali su u VIK-u, a građanima tako preostaje još poneka godina strpljenja, dok se veći broj kućanstava ne priključi na sustav.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime