Stanovnici Zamosorja bune se zbog lošeg stanja prometnice koja prolazi kroz Srijane i na relaciji Rošca – Čikotina Lađa. Radi se o županijskoj cesti na kojoj su izvođeni radovi na izgradnji dugo očekivane vodovodne mreže. Radovi su završeni prije dva mjeseca, čime su stanovnici ovog kraja konačno kvalitetno riješili pitanje vodoopskrbe, no cesta je ostavljena potpuno nedovršena.

Izvođač radova, Omiški Vodovod, ostavio je “zub”od nekoliko centimetara dubine, a nedostaje više od metar i pol asfalta. Cesta je je puna rupa u dužini od četiri kilometra. Mještani Trnbusa i Srijana očekuju reakciju nadležnih.

Ova je cesta imala status državne cesta za vrijeme izgradnje autoputa. Tada su je kamioni i ostala teška mehanizacija uništili, a onda je umjesto rekonstrukcije jednostavno prebačena u niži rang, dakle pod nadležnost Županijskih cesta, kada je zabranjen promet kamionima.

Vožnja devastiranom cestom kroz Srijane

“Ionako težak život na selu nam je još više otežan! Uništili smo vozila jer svaki dan tim putem idemo u Split na posao, a da ne govorimo o nekoliko prometnih nesreća koje su se dogodile upravu tu. Srećom, samo štetom.

Uskoro kreće turistička sezona. Ljudi su uložili novac, napravili bazene, sredili apartmane. Što će reći turisti kad vide ovakvu cestu? Pobjeći će glavom bez obzira! O lošim ocjenama da i ne govorimo” – govori nam Ivan iz Trnbusa.

Teško do omiškog gradonačelnika

Iako smo u nekoliko navrata pokušali kontaktirati omiškog gradonačelnika Ivu Tomasovića, to nam nije uspjelo poći za rukom.

Stanje županijske ceste Ž 6260 Dugopolje – Bisko – Blato na Cetini – Šestanovac komentirao nam je ravnatelj Županijske uprave za ceste Splitsko-dalmatinske županije Petar Škorić.

– ŽUC je posljednjih godina u cijelosti rekonstruirao dionicu ceste od Dicma (Ercegovci) do Biska duljine oko 6,5 km, a uloženo je ukupno oko 24 milijuna kuna. Zbog velikog prometa rekonstruirana je u širini od 6,6 metara te je realizacijom ovog zahvata omogućeno sigurnije odvijanje prometa i bolja protočnost vozila.

Nastavak ceste od Biska prema Blatu na Cetini ima znatno manji promet, a ista je devastirana za vrijeme izgradnje autoceste. Na dionici kroz Srijane, Rošca – Čikotina Lađa, Vodovod Omiš upravo je završio polaganje vodovodnih cijevi u duljini oko 5 km.

Održan sastanak i najavljena sanacija

Zbog dugotrajnog zahvata, danas je na tu temu održan radni sastanak između predstavnika ŽUC-a Split, Grada Omiša i tvrtke Vodovod Omiš, na kojem je dogovoreno kako će Vodovod Omiš nakon slijeganja rova odmah sanirati kolnik u širini iskopa, što će omogućiti nesmetano odvijanje prometa – kazao nam je Petar Škorić.

Napominje da su se zbog lošeg stanja kolničke konstrukcije gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović i on dogovorili su da se nakon rebalansa proračuna najesen kolnik sanira u punom profilu prometnice na dionici Rošca – Čikotina Lađa u duljini od 5 kilometara.

Inače, ŽUC je prije 9 godina pripremio i projekt cjelovite rekonstrukcije ceste Bisko – Blato na Cetini, jer se planiralo kako će u rekonstrukciji sudjelovati HAC.

Međutim, nakon toga su se smanjili prihodi HAC-a, a i ŽUC-a koji uz to mora ravnomjerno razvijati županiju te se od toga privremeno odustalo.

Nastavak rekonstrukcije

Na tom području rekonstruirana je dionica ceste L 67089 Trnbusi – Dolac prije 3 godine, a pripremljen je nastavak rekonstrukcije iste ceste i upravo se očekuje ishođenje građevinske dozvole. Za ovu godinu je osigurano 2 milijuna kuna.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime