Stanovnici Putičanja: “Opasne kemikalije slijevaju se u naša polja iz tvornice ribe Ostrea”

Tvornica je svoje ispuste nelegalno spojila na sustav oborinskih voda, a riblje glave i kemikalije počele su plivati putičanjskim poljima

Stanovnici Putičanja, sela na cesti koje spaja Kapelu s “Benkovačkom” cestom, već mjesecima upozoravaju na nesnosni smrad i otpadne vode koje u njihova polja ispušta tvornica ribe Ostrea iz stankovačke poslovne zone. Tvornica je svoje ispuste nelegalno spojila na sustav oborinskih voda, a riblje glave i kemikalije počele su plivati putičanjskim poljima. Stanovnicima je dozlogrdilo i danas su po prvi put organizirali prosvjed pred spornom tvornicom ribe.


 

Količina otpadnih voda i ozbiljnost situacije ne može se osjetiti ako se ne dođe do same stankovačke poslovne zone. Iako danas nije bilo vruće, smrad otpadnih voda koje se slijevaju sa svih strana tvornice Ostrea je nesnosan, a već su se u poljima formirala prava jezera i potoci prepuni kemikalija.

– Pogledajte ovo, smrika kojoj i vatra teško što može, totalno su se osušile. Otpadne vode se tu ispuštaju već pet godina, pa se zemlja zasitila i ne prima više vodu. Još malo i doći će do moje plantaže smilja o kojoj brinem već tri godine i puno sam novaca i truda u nju uložio. Nastavi li se iz tvornice cijediti ta otpadna voda ostat ću gladan, ja i moja porodica – kaže Kladuio Kale Smolić iz Putičanja, piše ŠibenikIn.

Njegovom susjedu u polju Vatroslavu Begiću šteta je već nanesena.

– Voda je već došla do mog polja gdje sam sadio žito i zob i sve je propalo. Pa pogledajte na što vo sliči, to je prava rijeka opasnih kemikalija. Samo je pitanje vremena kad će doći do samog sela. Pogledajte okoliš tvornice, tamo ništa zeleno ne uspijeva, sve je sprženo. Netko je razbio i rubnjake s ceste kroz poslovnu zonu kako bi voda lakše istjecala u polje – rekao je na prosvjedu Begić.


Poslovna zona Stankovci je u Zadarskoj županiji, a Putičanji na samoj granici sa Šibensko-kninskom pripadaju Općini Pirovac, pa je na prosvjed došao i pirovački općinski načelnik Ivan Gulam.– Otpadna voda još nije došla do našeg teritorija, ali ako se ovako nastavi to je samo pitanje vremena. Podnijeli smo prijavu svim nadležnim inspekcijama i ministarstvima i očekujemo da se taj problem riješi. S Općinom Stankovci nismo o tom problemu pričali jer nas uglavnom ignoriraju – kaže Gulam.

Nakon što su novinare proveli kroz polja, prosvjednici su se uputili pred kapiju tvornice i tražili vlasnika Nevena Badurinu. Međutim, on se javio novinarima na telefon i rekao da nije u tvornici, piše ŠibenikIn.

Prosvjednici su pokazali ilegalni priključak tvornice na oborinske vode, a cijeli okoliš tvornice pliva u otpadnim vodama koje se cijede na sve strane.

– Kad je tvornica otvorena otpadne vode cijedile su se na drugu stranu prema ‘benkovačkoj’ cesti. To je trajalo godinama, a Badurina je reagirao tek kad je voda došla do same ceste i poplavila je pa su započele prijave. Ljudima koji su tuda vozili i imali otvoreni prozor automobila znalo je pozliti od nesnosnog smrada. Sad je samo tu otpadnu vodu usmjerio na drugu stranu. Znam da su mu bili inspektori više puta i pisali mu kazne, ali Badurina jednostavno ne reagira. Ovo ga ništa ne košta, a za odvoz otpadnih voda cisternama morao bi plaćati velik novac. Tu sa druge strane tvornice bio je jedan brežuljak, otpadne vode su ga skroz otplavile – govori jedan od prosvjednika koji je htio ostati anoniman.

Više pročitajte na ŠibenikIn.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0