Očekivano, kriza je uzrokovala pad potražnje za potrošačkim kreditima, ali, zanimljivo, i dalje su vrlo traženi stambeni krediti. Jedan od razloga je državno subvencioniranje stambenih kredita, ali i iznimno povoljne kamatne stope koje bi se i dalje trebale zadržati na rekordno niskim razinama, piše HRT.

Život u vrijeme pandemije znatno je promijenio potrošnju građana, planove pa i kreditno zaduživanje. Sve se svodi samo na one najnužnije potrebe.

– Bilježimo malo manji upit građana općenito za sve vrste kredita. Naravno, oni kojima nešto nije nužno su odgodili ili potpuno otkazali financiranje putem kredita, međutim oni koji rješavaju stambeno pitanje ili neku veliku investiciju iskorištavaju itekako najpovoljnije financiranje ikad što je bilo u Hrvatskoj, kaže kreditni posrednik Vjeko Peretić.

Mnogima su stambeni krediti još povoljniji zbog državnog subvencioniranja, pa svaki novi krug državnog natječaja povećava potražnju i utječe na ukupan rast. I kamatne stope u Hrvatskoj, kažu u HNB-u, već se godinama snižavaju i na povijesnom su minimumu.

– One su primjerice za stambene kredite oko 2,5 posto u prosjeku, i za potrošačke su se smanjile i sada iznose ispod 6 posto i zapravo se ne očekuje da bi se ti trendovi mogli promijeniti, kaže Ana Martinis, savjetnica u Sektoru istraživanja HNB-a.

I u udruzi banaka kažu – kamate neće rasti, mogle bi i padati, ali najavljuju i sve strože uvjete kreditiranja.

– Ako se broj nezaposlenih i dalje bitno bude povećavao, mislim da je moguće očekivati blago pooštravanje kredita, koje naravno ima za svrhu zaštititi i klijente i osigurati stabilnost poslovanja banaka, rekao je Zdenko Adrović, predsjednik Hrvatske udruge banaka.

I banke i građani imaju svoje računice što trebaju i mogu financirati. No svima im je zajednički kreditni oprez zbog neizvjesne budućnosti.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime