SRAMOTA I VANDALIZAM: Osvanuli ustaški znakovi na radovima izložbe “Tolerancija”

Teško je ovo komentirati


Foto: Botanički vrt/Facebook

Netko je na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje nacrtao ustaške znakove na radovima izložbe ‘Tolerancija’ u zagrebačkom Botaničkom vrtu.


Plakati koji su dio izložbe ‘Tolerancija’ postavljeni su u ponedjeljak u zagrebačkom Botaničkom vrtu, a u srijedu ujutro osvanuli su prešarani plavim sprejem. Nepoznati vandal je po plakatu koji prikazuje riječ ‘tolerancija’ iscrtao ‘uhato U’, po plakatu sa šarenim balonima je napisao kraticu NDH, a po dva plakata koji se bave tematikom ubijanja zbog mržnje napisao je ‘smrt srbozločincima’.

– Devastacija je uočena danas ujutro, kolege is Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn vidjeli su ujutro, a ja oko 10 sati. Počinitelj ili počinitelji svoje nedjelo očito su obavili tijekom noći, jer su plakati jučer navečer bili netaknuti – objašnjava dr.sc. Vanja Stamenković, voditelj vrta i dodaje da su incident prijavili policiji.

– Ovakva kulturna, misaona i općeljudska impotencija je za svaku osudu i žalost, ali nije prvi puta da se desila u centru našeg glavnog grada. Ne bih tome pridodao neko više značenje, jednostavno neki bedasti klinac grafiter s previše slobodnog vremena. Policiji smo naravno prijavili incident, jer se ipak radi o govoru mržnje i uništavanju vlasništva.

Iz PU Zagrebačke odgovaraju da su dobili prijavu te da su izvidi u tijeku, a hoće li se počinitelja teretiti i za uništavanje privatnog vlasništva i za govor mržnje, znat će se nakon obavljenog očevida.

Izložba ‘Tolerancija’ je putujuća izložba plakata koncepcije Mirka Ilića, a koju po drugi put u Zagrebu s Mirkom Ilićem organizira Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Izložbeni salon Izidor Kršnjavi, sada u suradnji s Botaničkim vrtom PMF-a u Zagrebu i kreativnom platformom Organizam.

– Danas, u vrijeme pandemije virusa COVID-19, izložba Tolerancije na ogradi Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu, uz obilježavanje Međunarodnog dana tolerancije, poziva prolaznike na pažnju prema svojim sugrađanima, promišljanje o “životnim ogradama” i o značaju prirode u našoj svakodnevici. Od 2017. do danas različite inačice izložbe Tolerancija vidjelo je preko 150 000 ljudi u 29 zemalja, a broj plakata se povećava svakom izložbom te danas broji preko 160 plakata – stoji u opisu projekta, piše 24 sata.

Moja reakcija na članak je...
Vau
4
Haha
1
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
2
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime