Splitsko-dalmatinska županija nastavlja pomagati stanovnicima područja pogođenih potresom

750 knjiga s riješenim zadacima iz matematike, sa zadnjih 10 godina maturalnih ispita

Danas (petak,, 5. 3.) je izaslanstvo Splitsko -dalmatinske županije na čelu sa zamjenikom župana Lukom Brčićem posjetilo potresom pogođena područja. Nakon sastanka sa županom Ivom Žinićem, županijskim pročelnikom za prosvjetu Darjanom Vlahovim, ravnateljicom OŠ Ivana Gorana Kovačića iz naselja Gore, Valentinom Vujnović, zajedno su obišli školu i razgovarali s mještanima.


Župan Žinić je istaknuo izvrsnu dugogodišnju suradnju sa Splitsko-dalmatinskom županijom, koja je dodatno intenzivirana nakon potresa koji je pogodio ova područja:

– Zahvaljujem Županiji, posebno kolegi županu Blaženku Bobanu, danas ovdje nazočnom zamjeniku župana Brčiću, pročelniku Đonliću i svima drugima što su nas danas došli posjetiti i počeli izvršavati obećanja dana odmah nakon potresa. Županija je odmah nakon potresa uplatila donacijska sredstva,  uputila mnoge timove županijske CZ, od brojnih djelatnika Crvenog križa kojih još možete sresti na terenu, do vatrogasaca, pripadnika HGSS-a itd. Svima još jednom iskreno zahvaljujem, kao i brojnim tvrtkama i pojedincima, gradonačelnicima i načelnicima  iz SD županije koji su pokazali veliko srce i ogromnu solidarnost. Posebno nam je značajna pomoć za obnovu područne osnovne škole u Gorama, koja je teško stradala i za čiju obnovu će trebati nekoliko milijuna kuna. Važno nam je što prije obnoviti zgradu škole kako bi se učenici vratili u nju, jer ovo je, kako vidite ruralno područje u kojemu je inače teško zadržati stanovništvo – kazao je u dahu župan Žinić.

Luka Brčić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije je zahvalio na lijepoj dobrodošlici te je kazao: – Brojni djelatnici iz više naših društava Crvenog križa, pripadnici CZ, HGSS-a, i drugih naših žurnih službi se ovdje izmjenjuju skoro cijelo vrijeme od kako je potres pogodio ova područja. Uz novčanu pomoć koju smo uputili odmah nakon potresa, župan Boban je koordinirao pomoć naših gradova i općina koje su svaka na svoj način i u svojim mogućnostima preuzele obnovu određenih objekata, a mi ćemo kao županija u svom Proračunu izdvojiti tri do tri i pol milijuna kuna za obnovu područne osnovne škole u Gorama. Osim toga, u dva navrata po 50 učenika ćemo na ljeto primiti u odmaralište našega županijskog Crvenog križa, kako bismo djeci umanjili posljedice stresa koje su danima proživljavali, strahujući od novih potresa – kazao je Brčić

Pročelnik U.O. za prosvjetu, šport, kulturu i tehničku kulturu, Tomislav Đonlić je s kolegom pročelnikom Vlahovim dogovorio pomoć maturantima iz ovih područja: – Danas smo donijeli 750 uvezanih knjiga s riješenim matematičkim zadacima s maturalnih ispita iz matematike, posljednjih 10 godina, što će zasigurno biti velika pomoć u pripremi maturanata za upise na fakultete.  Obišli smo i područnu školu u Gorama, obnovu koju je župan Boban dogovorio već pri prvom našem posjetu Petrinji i Sisku. Očekujemo od arhitekata elaborat s financijskim okvirom nakon kojega ćemo znati koliko je potrebno za obnovu škole, kako bi se djeca mogla što prije vratiti u svoje prirodno okruženje.

Pročelnik upravnog odjela za prosvjetu Darjan Vlahov je zahvalio kolegi pročelniku i zamjeniku župana kako na današnjem materijalu, tako i na pomoći za obnovu ove škole: – Svaki maturant će dobiti po jednu uvezanu knjigu s riješenim zadacima, što je njima itekako potrebna i značajna pomoć, jer se radi o najtežem ispitu na maturi. Ne manje nas je obradovala ponuda za ljetovanje naših stotinjak mladih, na ljeto u Splitsko-dalmatinskoj županiji.


Ravnateljica osnovne škole Valentina Vujnović je izvijestila kako se radi na ispitivanju tla, konstrukcije i betona školske zgrade koja je teško oštećena te da će se nakon toga znati precizno koliko će koštati obnova ove područne škole. – Učenici privremeno, do obnove škole, pohađaju nastavu u Češkom selu, područnoj školi OŠ Mate Lovraka iz Petrinje. Nadamo se da će se do početka nove školske godine, najdalje do početka drugog polugodišta, moći vratiti u svoju matičnu školu – kazala je ravnateljica.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime