Podjelite

Na mjestu drame koja se u utorak navečer odvijala na splitskoj plaži Kaštelet, kada je T.K. (54) oko 19.40 počinio samoubojstvo dvjema ručnim bombama, sjedeći u svojem vozilu, osim pregovarača specijalne policije našao se i novinar Slobodne Dalmacije.

Novinar tog medija do samog kraja bio je uvjeren da će uspjeti odgovoriti T.K. od njegova nauma. Cijela drama počela je oko 17.30, kada je muškarac nazvao policiju i kazao da je na plaži, da ima dvije bombe i da bi trebalo evakuirati građane koji su se tu zatekli jer on ne želi da itko strada, piše Slobodna Dalmacija.

Policija je odmah došla i blokirala lokaciju. Stupili su s njim u kontakt mobitelom, no nikakvo uvjeravanje ni priča nije dopirala do njega. Sve do trenutka dok jedan od policajaca nije – pedesetak minuta nakon početka drame – primijetio da T.K. s nekim priča i da je postao vidljivo mirniji.

– S kim razgovarate? – pitao ga je.

– S mojim prijateljem novinarom – kazao je ovaj.

A tom je novinaru vjerovao jer je ovaj u nekoliko navrata u “Slobodnoj” vrlo opširno pisao o tragediji nesretnog čovjeka.

Smatrao je da je jedino od spomenutog novinara dobio podršku i da nitko drugi ne razumije poziciju u kojoj se – ni kriv ni dužan – našao on i njegova obitelj.

Ubrzo je policija, kad je ovaj imenovao našega kolegu, kontaktirala novinara i zamolila ga da dođe na mjesto događaja te su po nj poslali patrolno vozilo. Pedesetak minuta nakon početka drame…

– Pa, prijatelju, šta radiš, aj se smiri. Bit će sve u redu, pisat ćemo predstavke, napisat ćemo šta triba, samo ostavi te bombe. Nikome nisi naudija, neće ti policija ništa, šta meni i ikome znači da se ti ubiješ. Pobjeda će biti ako ti i ja odemo na piće, a za sve ostalo ćemo lako – govorio je novinar Slobodne Dalmacije rastrojenom čovjeku.

– Znaš koliko te cijenim, koliko si za mene napravija, bojin se da će me ubiti – govorio je T.K. dok je krenuo s bombama u rukama uzbrdicom prema cesti na kojoj je bila policijska blokada.

– Neće nitko, to su dobri momci, neće ti nitko nauditi. Aj, prijatelju moj, doli na mul, baci ta govna u more, pa da to riješimo – pokušavao ga je novinar uvjeriti.

Htio je čak i doći do njega, no policija je to spriječila, bojeći se za njegovu sigurnost.

– Ja vas poštujem i ja sam hrvatski branitelj, neću nikome od vas nauditi. Nikome ne želim nauditi. Jeben ti državu, ovo je sve od ku…a – vikao je rastrojeni čovjek.

Nije htio niti čuti za mogućnost da mu dovedu nekoga od članova obitelji.

U jednom trenutku činilo se da će nagovaranje i uspjeti, no T.K. se potom okrenuo i krenuo natrag prema vozilu. Nazvao je potom novinara na mobitel, javlja Slobodna Dalmacija.

– Evo, sija san u auto, zapalija san španjulet – rekao je.

– Kako si zapalija, kad imaš bombe u rukama – pitao je kolega.

– Aj, fala ti na svemu, svaka ti čast. Sad ću se raznijeti u autu – posljednje je što je rekao i spustio slušalicu.


(Visited 1 times, 1 visits today)

Podjelite