SPLITSKI HGSS UPOZORAVA “Brojne tragedije u planinama u susjedstvu. Ne idite na planine ako nemate dovoljno iskustva i opreme”

U našem susjedstvu danas su se dogodile tragedije uzrokovane lavinama


Iz HGSS Stanice Split poslali su upozorenje planinarima povodom tragedija koje su se u planinama Italije, Slovenije i Bosne i Hercegovine dogodile posljednja dva dana.


“Iako se činilo da opasnost od lavina nije velika jer se stari snijeg stvrdnuo, a novog nije mnogo napadalo svejedno su se u našem susjedstvu danas dogodile tragedije uzrokovane lavinama.

Na talijanskoj strani Kanina danas je u lavini smrtno stradao slovenski turni skijaš, s njim su bila još dva Slovenca, ali su prošli bez ozbiljnijih posljedica.

U području Kamniških Alpa, na planini Storžič, na nadmorskoj visini 2132 metara, gotovo cijeli dan trajala je opsežna akcija spašavanja zbog dvije lavine. Tri alpinista su poginula, a dvije su osobe ozlijeđene. Jedan spašavatelj također je ozlijeđen.

Gorske službe spašavanja u BiH dobile su jutros dojavu kako je lavina usmrtila jednog i ozlijedila drugog alpinista ispod vrha Cetina na Prenju. Smrtno je stradao mladi alpinist i pripadnik Oružanih snaga BiH Rade Šimić. U ranim poslijepodnevnim satima pripadnici gorskih službi spašavanja počeli su pripreme za izvlačenje tijela nastradalog alpinista prema najbližoj cesti. Očekuje se kako će zbog vremenskih uvjeta i tehničke složenosti transporta, transport trajati do kasno u noć.

Još jednom upozoravamo da se u zimskim uvjetima ne upućujete na planine ako za to nemate dovoljno iskustva i opreme te ako se niste prethodno informirali o uvjetima na planini” – poručuju HGSS-ovci.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
1
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime