U ponedjeljak počinje postupno reaktiviranje zdravstvenog sustava, koji je zbog pandemije koronavirusa bio usmjeren samo na zbrinjavanje hitnih pacijenata, te će se ponovno pokrenuti operativni programi i dijagnostičko-terapijski postupci koji su bili odgođeni od polovice ožujka.

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović najavio je da će se pozivati pacijente prvenstveno prema listama čekanja, te prema prioritetima i stanjima hitnosti.

“Pacijenti će dobiti točno vrijeme dolaska i upute o higijenskim epidemiološkim mjerama. Radit ćemo u dvije smjene, subotom i nedjeljom, na svim slobodnim lokacijama – osim na Firulama i u našoj podružnici u Zagvozdu, kao i u Toplicama”, kaže Meštrović.​

“Suzdržite se”

Umirovljeni epidemiolog prof. Mladen Smoljanović vezano uz tu mjeru dao je osobni savjet građanima koji namjeravaju doći u bolnice.

– Dobra vijest je da oni omogućavaju da ljudi mogu doći, ali mislim da bi bilo pametno i mudro da se građani koji imaju potrebe suzdrže još tri tjedna – rekao je za DalmacijaDanas.

Naveo je kako je to preporuka, a ne naredba te da se osjeća odgovornim da to poruči građanima.

– Moja preporuka građanima je da se suzdrže od odlazaka u sve zdravstvene ustanove još tri tjedna. U Splitsko-dalmatinskoj županiji aktivna su žarišta KBC i domovi za starije i nemoćne, kao i njihovi djelatnici. Da bismo bili slobodni od koronavirusa kao u Istarskoj županiji potrebna su nam najmanje tri tjedna. Tada bi se posjete u zdravstvene ustanove mogle obaviti s puno manje rizika od zaraze – poručio je.

“Ne očekujem pogoršanje”

Popuštanje mjera otvara više prostora za širenje zaraze, no Smoljanović naglašava kako nema cirkulacije virusa u građanstvu.

– Ne očekujem pogoršanja jer mi nemamo slobodne cirkulacije u građanstvu zadnja dva tjedna. Nemamo zaraze tog tipa. Mi imamo zaražavanja samo iz poznatih žarišta, koja su mjesta visokog rizika: zdravstvene ustanove i domovi za starije. Naravno, i dalje je važno držati se mjera opreza. Istra je to postigla, mislim da će za koji dan i Primorsko-goranska županija – zaključio je Smoljanović.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime