Igranje biljara mnoge u srednjim godinama vraća u njihovu mladost, kada su se dani provodili po ondašnjim ugostiteljskim objektima, koji su vrvili od igraće ponude. Biljari, pikado, fliperi i stolni nogomet bili su, između ostalog, asortiman bez kojeg su kafići osamdesetih bili nezamislivi.

Mnogi će kazati da je vrijeme takvih sportova prošlo i da se na ovom području ne može pronaći mjesto za uživanje u ovim itekako zanimljivim igrama. Da nije tako, doznat ćete ukoliko ovaj članak pročitate do kraja. Glavni lik priče je Ante Šola, 21-godišnjak iz Trogira, koji nastupa za splitski Biljar klub Desetku.

Iako vrlo mlad, već je zabilježio vrhunske rezultate. Reprezentativac je Hrvatske, višestruki državni prvak, a medalje je donosio i s europskih juniorskih nadmetanja.

“Od samih početaka mi je išlo dobro i nisam dvoumio želim li se baviti time”

Antu smo posjetili u Splitu, za vrijeme jednog treninga. Zanimalo nas je kada se rodila ljubav prema biljaru.

– Počeo sam ga igrati u klubu u Trogiru prije otprilike osam godina. Tu mi je otac igrao, odveo me u klub te je tako sve krenulo. Biljar mi se odmah svidio, a od samih početaka mi je išlo dobro i nisam dvoumio želim li se baviti time. Igram za splitski klub Desetka, ali treniram u jednom kafiću u Kaštel Kambelovcu, za čiji sam klub Zeus ranije igrao. U Hrvatskoj ima desetak biljar klubova. Nastupam u 1. ligi, a trenutno sam drugi. Tu nastupaju najbolja 24 igrača u Hrvatskoj – kaže nam pomalo sramežljivo Ante.

Takav dojam ne ostavlja za biljarskim stolom. Sve ono što je zamislio, besprijekorno je i odradio.

– Mogu reći da je iznimno zahtjevno igrati biljar. Potrebno je dosta treninga i vježbe. Sada vrlo malo treniram. Koronavirus je i na to utjecao, a uspijem odigrati ove vikend turnire. Nastupio sam u Nizozemskoj, Sloveniji, Austriji i još nekim europskim državama – pohvalio nam se Šola.

Može se pohvaliti i brojnim uspjesima.

– Bio sam treći na Europskom prvenstvu do 19 godina u Nizozemskoj te treći na ekipnom Europskom prvenstvu. Volio bih uspjeti u biljaru te mi do sada stvarno ide dobro. Želim postati prvak svijeta i sanjam o tome.

U biljaru postoje četiri klasične discpline. To su devetka, desetka, osmica i straight.

– Najčešće treniram straight. Tu svaka kugla nosi jedan poen i to mi je najdraže trenirati. Često se vježba upravljanje tijelom te gađanje iz zamišljene pozicije. Za igru je najbitnija koncentracija – kaže Ante.

“Biljar me naučio i kontrolirati se u teškim situacijama”

Upitali smo ga može li se nešto i zaraditi igrajući biljar.

– Nije to neka velika lova, ali uspije se nešto zaraditi. Kada smo bili treći na Europskom ekipnom prvenstvu, dobili smo stipendiju na četiri godine. Da bi je nastavili primati, svake godine moramo ponoviti neke uspjehe. Ove godine sam osvojio Prvenstvo Hrvatske te mi je time automatski na još jednu godinu produžena stipendija. Prvak države sam bio jedanput u straightu te dvaput u devetci.

Biljar mu je mnogo toga dao.

– Proputovao sam dosta, upoznao dosta ljudi te stekao brojna prijateljstva. Stvarno sam zahvalan što sam se pronašao u ovom sportu te bih ga preporučio svima koji se dvoume hoće li ga početi igrati. Biljar me naučio i kontrolirati se u teškim situacijama. Koncentracija je izuzetno bitna za ovaj sport, a svi oni koji imaju s time problema, teško će uspjeti u biljaru – govori Ante.

Pohvalio se najvećim uspjehom u karijeri.

– Prije tri godine sam na Europskom prvenstvu dobio nekadašnjeg svjetskog juniorskog prvaka, kada sam imao samo osamnaest godina. To je uistinu nezaboravan događaj. Njegovo ime je Ruslan Chinakhov, što je najveći podvig u dosadašnjoj karijeri.

Skupo je natjecati se, ali srećom, obitelj je uz njega.

– Otac i majka su mi najveća podrška. Oni me financiraju, plaćaju odlaske na turnire i bez njih bi sve bilo nemoguće. Imam jednog sponzora za opremu te je to sve od novca. Biljar je dosta skup sport. Za nastupiti na nekom turniru treba platiti smještaj, put i kotizaciju, što iziskuje mnogo troškova. Nije baš jeftino – iskreno će Ante.

Pred njim je još najmanje tridesetak godina igranja biljara, tako da od ovog momka možemo sigurno očekivati velike stvari u budućnosti.

– Biljar se može igrati dosta dugo. Neki koji su sada u vrhu imaju po 50 godina. Ja sam jedan od najmlađih te su preda mnom tek sada najveći izazovi. Trebalo je biti Europsko prvenstvo u Finskoj u svibnju, ali koronavirus je sve odgodio. Sada se priča da će biti u studenom u Turskoj. Tamo je konkurencija stvarno jaka. Nastupi do pet najboljih igrača iz svake države, što dovoljno govori o natjecanju.

Na kraju smo ga upitali da nam objasni razliku između snookera i biljara, što mnogi laici poistovjećuju.

– Snooker sam igrao par puta i dosta je teži sport, iako ih mnogi poistovjećuju. Tamo je kugla velika koliko i rupa. Ne vjerujem da bih se okušao u njemu. Tu je puno veća zarada, ali nemam ga ovdje u Dalmaciji gdje ni igrati, da i hoću. Postoji klub u Zagrebu, ali ipak mi je biljar zanimljiviji – rekao nam je na kraju Ante.1 KOMENTAR

  1. Usmijeri se ti sine prema SNOOKER-u! Zahtjevniji je ali je i bolje placen, pogledaj malo kako igra Rooney O Sullivan trenutni svijetski prvak. Prva svijetska postava koja svakodnevni trenira po 6 i vise sati.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime