Splitska profesorica Suzana Kačić-Bartulović uputila je otvoreno pismo glavnom ravnatelju HRT-a zbog, kako kaže, sustavnog ugrožavanja izvorišnih osnova Ustava RH u programima HRT-a. Pismo prenosimo u cijelosti i autentično:

Otvoreno pismo splitske profesorice glavnom ravnatelju HRT-a zbog sustavnog ugrožavanja izvorišnih osnova Ustava RH u programima HRT-a.
Kazimiru Bačiću, glavnom ravnatelju Hrvatske radiotelevizije
Vijeću za elektroničke medije
Ministarstvu kulture
Hrvatskom saboru

Poštovani g.Bačiću,

glavni ravnatelju HRT-a, prije 11  tjedana napisali ste: „HRT ne želi biti sredstvo dnevnopolitičkih razmirica i predizbornih kampanja bilo koje političke orijentacije…“ Javni medijski servis pod Vašim ravnanjem pokazuje suprotno te Vas stoga lijepo molim objašnjenje tko je odgovoran za uporno i sustavno sramoćenje civilizacijske, europske, antifašističke i moderne Hrvatske u čemu HRT sve češće daje svoj neprijeporan doprinos. Lijepo Vas molim da meni i cjelokupnoj javnosti pojasnite koga možemo prozvati i zatražiti odgovornost nezadovoljni uredničkim odabirima koji su u suprotnosti s ciljevima javnog medijskog servisa. Kao srednjoškolska profesorica svakodnevno se suočavam s pitanjima svojih učenika oko tema vezanih uz našu suvremenu povijest, a koje prate u programima javne televizije, na koja mi je vrlo teško dati odgovor s obzirom na reviziju povijesnih činjenica i nepoštivanja civilizacijskih tekovina, za početak, Ustava RH u izvorišnim osnovama te čl.3. Ustava.Navest ću zadnja 2 primjera:

1.https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/radio-split-se-ispricao-slusateljima-zbog-neukusnih-stihova-u-hitu-parnog-valjka-hus-zgrozen-jer-im-je-sporna-prokleta-nedjelja-nevjerojatno/8779229/

Riječ je o tekstu pjesme Parnog Valjka “Prokleta nedjelja”, a zbog riječi ‘prokleta’ netko se od slušatelja navodno osjećao uvrijeđenim na dan kada su se u programu emitirali i vjerski sadržaji, točnije emisija ‘Vjera i život’, koja je na rasporedu bila u 8:05h ujutro. Stoga je uredništvo na primjedbe slušatelja odlučilo reagirati isprikom, koja je u srijedu, 24.travnja 2019., pročitana u eteru. Lijepo Vas molim objašnjenje tko se, u čije ime i zašto ispričavao.

2. HRT je u ponedjeljak,13.svibnja u udarnom večernjem terminu, emitirao Magnum crimen 1945., revizionistički film o Bleiburgu te u srijedu, 15.svibnja Macelj – Titovo stratište.

https://www.telegram.hr/politika-kriminal/hrt-je-opet-vrtio-film-o-bleiburgu-u-kojem-za-ustasu-kazu-on-je-naravno-bio-nas-hrvatski-vojnik/?fbclid=IwAR0N56jsrJ2dxMhN2e7vbQrOZ__h7Y3TfGuObQs-n-apH-_kRlBQvZnPalQHRT

je opet vrtio film o Bleiburgu u kojem za ustašu kažu: ‘On je naravno bio naš, hrvatski vojnik’. Obje emisije potpisuje Nada Prkačin,  bivša novinarka HRT-a koja je dobila otkaz jer je neovlašteno koristila arhivu za dokumentarac o Anti Gotovini.Dakle, tko je odgovoran i po kojim kriterijima je odabran i  odobren otkup ovih dokumentaraca od Laudato TV-a te možemo li znati, ako već plaćamo TV pretplatu, o kojem iznosu otkupa se radi te tko stoji iza odabira ovih emisija vanjske produkcije?Nadam se da ste svjesni kako su “prime time” termini javnog servisa preskupi za jeftino politikanstvo i revizionizam, pogotovo što se sadržajno oba dokumentarca kose s odredbama Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji – čl. 1., stavak 4, čl. 6., 7., 16., 44. i 45.Koristim priliku zamoliti Vas i da nam pojasnite kako pretplatnici mogu utjecati na kvalitetu programa,  i tako, npr. predložiti da u ljetnu shemu uvrstite serije Malo i Velo Misto ili dokumentarac o Miljenku Smoji.

Unaprijed zahvaljujem!

Suzana Kačić-Bartulović, prof.5 KOMENTARI

  1. Bravo!!!!!! Također me to muči od emitiranja Magnum crimena 1945., naprosto sam ostala z-g-r-o-ž-e-n-a nad neprofesionalnošću HRT-a. Užas i sramota upakirani u promociju Esihove i Hasanbegovića, kao da se navedeni nisu svojim djelovanjem i izjavama već dovoljno diskreditirali u hrvatskoj javnosti.

  2. Do kada će ovi Jugovići trubiti da moramo misliti kao oni. Partzanska vojska nije bila Hrvtaska vojska iako su u njoj bili i HSS-ovci koji nisu htjeli Jugu. Diktator je oteo demokraciju a samim tim i antifašizam. Npr. Tko vam je došao na proslavu oslobođenja Zagreba, nisam vidio veleposlanike drugih antifašističkih država, jedino Rus.

  3. Vidi cuda! Nacisti nisu bili Njemci…….haha oni su sigurno bili Marsovci kao i Ustase, oni su bili Marsovci a ne Hrvati……gospodo, reagirate na apsurde……postedite nas

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime