Posljednjih dana u Splitu javnost je uznemirena zbog učestalih informacija o bacanju otrovnih mamaca za kućne ljubimce po javnim površinama.

Povezani sadržaj

Samo proteklog tjedna imali smo dva slučaja trovanja u zapadnom dijelu grada, a gotovo svakodnevno na društvenim mrežama pojavljuju se upozorenja o otrovnim mamcima u različitim splitskim kvartovima. Tragom ovih informacija nazvali smo nekoliko veterinara da nam komentiraju aktualno stanje.

Veterinar Vando Raunig bio je svjedok prošlotjednom trovanju dva psa u Splitu.

– Od tada nisam zabilježio novi slučaj trovanja pasa. Trovanja se događaju sporadično u različitim dijelovima grada u različito doba godine. Ipak, najviše se truju na način da se otrov postavi oko kontejnera za smeće. Vlasnici u svakom slučaju uvijek trebali biti u oprezu kada šetaju svoga kućnog ljubimca – kazao je Raunig.

Njegov kolega Davor Velagić iz Trogira rekao nam je da na trogirskom području nije zabilježen slučaj trovanja pasa već duže vrijeme.

– Osim zlonamernih ljudi koji povremeno zaista bacaju otrov, imamo problem i s neodgovornim vlasnicima pasa koji svoga kućnog ljubimca puštaju van bez ikakvog nadzora. Nekada se dogodi da pas naiđe na otrov koji je legalno postavljen u svrhu deratizacije i slično. U tim slučajevima vlasnik što prije dođe do prve veterinarske radnje. Takvi otrovi djeluju s naknadnim djelovanjem, čak nakon četiri do pet dana – kazao nam je Velagić.

Kontaktirali smo još nekoliko veterinarskih ambulanta u Splitu gdje su nam potvrdili da u zadnje vrijeme nisu zaprimili nijednu otrovanu životinju.

Iako građani skoro svakodnevno na društvenim mrežama objavljuju upozorenja o otrovnim mamcima, sudeći po izjavama veterinara, psi srećom nisu došli do njih. Što ne znači da ih nema, zato vlasnici, budite na oprezu i ne puštajte psa s povodca prije nego se uvjerite da je područje čisto od otrova. Ukoliko naiđete na otrovne mamce, obavezno ih prijavite policiji u nadi da će počinitelj biti otkriven.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime