Split: “Značajno povećana materijalna prava za gotovo 900 zaposlenika ustanova predškolskog odgoja”

Zaposlenici splitskih vrtića napokon su dobili kolektivni ugovor

Nakon dugih 15 godina zaposlenici predškolskih ustanova Grada Splita imaju novi kolektivni ugovor koji znači poboljšanje materijalnih prava ali i dostojanstva za ljude koji skrbe o našim najmlađima. Sažetak je ovo današnjeg događaja u Gradskoj upravi kojim su formalizirani pregovori i popisan kolektivni ugovor između Grada Splita, Sindikata obrazovanja medija i kulture Hrvatske te Sindikata radnika dječjih vrtića Grada Splita.


– Ovo je uistinu lijep i važan trenutak. Od 2006. predškolski odgoj nije bio u fokusu gradskih uprava. Sada to mijenjamo jer napokon imamo temeljni dokument i uređen okvir koji zaposlenicima predškolskih ustanova osigurava bolja materijalna prava. Time jasno vraćamo značaj koji odgoj i obrazovanje moraju imati u svakom uređenom gradu, kazao je ovom prigodom gradonačelnik Andro Krstulović Opara istaknuvši kako se ovim događajem zaokružuje realizacija prioritetnih ciljeva njegove administracije – ulaganje u odgojno-obrazovnu infrastrukturu, kadar, mlade, obitelji i djecu, a što se očituje kroz niz mjera, od povećanja rodiljinih naknada, broja i kategorija stipendija, izgradnji i dogradnji škola, energetskoj obnovi, izgradnji i proširenju vrtića, izjednačavanju cijena vrtića koje su jedne od najnižih u okruženju.

– Pandemija je samo izoštrila naš jasan fokus na ključno i bitno, a s današnjim činom kojim značajno povećavamo materijalna prava za gotovo 900 zaposlenika u splitskim ustanovama predškolskog odgoja jasno zaokružujemo prioritetni cilj da Split uistinu bude grad prijatelj djece.

Dugo očekivani kolektivni ugovor pozdravili su i sindikati koji današnje sklapanje kolektivnog ugovora smatraju dobrim temeljem i bazom za daljnju kvalitetnu nadogradnju.

– Pregovori su očekivano trajali dulje jer Grad 15 godina nije imao kolektivni ugovor koji bi regulirao prava zaposlenih u ovom sustavu. Važno je reći da je kolektivni ugovor uvijek puno bolji od bilo kakvog pravilnika o radu i u tome je važnost današnjeg događaja jer radnici predugo nisu imali temeljni dokument. Zato smo za sada ovime zadovoljni ali daljnje pregovore najavljujemo već za rujan, kazala je Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske podsjetivši na težinu rada kojom se zaposlenici predškolskih ustanova suočavaju u pandemiji. – Ovo je mali ali vrijedan pomak u smjeru onoga što oni zaista zaslužuju, poručila je Žilić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime