Split: “Upadanje molitvenih zajednica u sobe pacijenata je skandalozno i nedopustivo”

Pacijentu KBC Križine su pripadnice Molitvene zajednice u Splitu nenajavljeno ušle u sobu i počele moliti

Na Facebook stranici “DOSTA JE Ja vas se ne bojim”, objavljena je poruka pacijenta KBC Križine, kojem su pripadnice Molitvene zajednice u Splitu nenajavljeno ušle u sobu i počele moliti. Sve se odvijalo van vremena određenog za posjete pacijenata. Objavu prenosimo u cijelosti.


Faljen Isus i Marija” – govore u glas. Upali su mi u bolesničku sobu kao Jehovini svjedoci.
#ZoranAErceg : Kako nitko ne zna da sam već neko vrijeme u bolnici nisam očekivao posjete. Naročito ne u vrijeme večernjeg odmora i nakon što je posjet bolesnicima odavno završen. Svaki dan, točno u 17.30 medicinske sestre vrlo strogim glasom zamole sve zaostale posjete i rodbinu bolesnika da napuste bolesničke sobe te ih užurbano upućuju prema izlazu kako bi obavile njegu bolesnika.

Nije mi bilo nimalo ugodno kada su u moju bolesničku sobu banule nepoznate žene te me zatekle neadekvatno odjevenog na krevetu. Mislio sam da se radi o rodbini drugog teško bolesnog pacijenta pa nisam odmah izrazio svoje negodovanje. Kako mom nepokretnom cimeru malo tko dolazi namjeravao sam baš zbog njega šutjeti ali vidim da je i njemu jako neugodno pred nepoznatim ženama jer je imao na sebi samo pelenu za odrasle i gornji dio pidžame.
I on je zapitao tko su te žene.

Prilazeći mom krevetu prva žena me pita: “Jeste li vi vjernik?“.
Žena iz nje potvrdno odgovara u moje ime.
Ja odgovaram pitanjem: “Kome ste vi došli” a one mi uglas odgovaraju: “Došli smo k vama”.
Tko je vas uputi meni? – nastavljam s pitanjima.
Mi smo upravo bili na bolničkoj misi pa nas je bolnički kapelan na Križinama uputio da obiđemo bolesnike po bolničkim sobama.
“A tko ste vi”, nastavljam ja s pitanjima a one odgovore : “Mi smo pripadnice Molitvene zajednice koje Bogu i svetom Anti žele preporučiti vas za što skorije ozdravljenje. Želimo se pomoliti Bogu i Djevici Mariji za vas i u vaše ime”.

Dok su to govorile uvježbanim pokretima izvadili su latene značke i privjeske sv. Ante kao i papirnate slike na kojima se nalazi Molitva sv. Antunu te ih položili na naše bolesničke ormariće.
A onda je krenula molitva:
Zdravo Marijo, milosti puna,
(ubačen meni nepoznat dodatak)
Pa nastavljaju:
Gospodin s tobom,
blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus.…
Izašle su odmah nakon molitve. Dok se vrata moje sobe nisu ni zatvorila već sam čuo iz susjedne bolesničke sobe:
“Zdravo Marijo, milosti puna,…”

I tako je to bilo večeras u Splitu, 5. 6. 2017 godine
u splitskoj bolnici Križine,
nakon službene zabrane posjeta u bolesničko sobi broj 7 na trećem katu


Kakav je službeni odnos bolnice prema Molitvenoj zajednici vidi se po tome što su u ovo vrijeme vrata zaključana i pod šifrom za sve posjete kao i za bolesnike. Bolesnici ne smiju izlaziti a nitko ulaziti.
Nitko ne može proći kroz tako dobro zaključana vrata osim, eto, pripadnica Molitvene zajednice u Splitu.
Po bolničkom hodniku bolnice Križine (bivša vojna bolnica) u Splitu pripadnice organizacije Molitvena zajednica kretali su se kao da su u svom Crkvenom molitvenom prostoru.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/jasevasnebojim/posts/1893011664289876:0″ bottom=”30″]Reagirao pedijatar Joško Markić

Na ovu objavu je reagirao i SDP-ov gradski vijećnik, inače pedijatar u splitskoj bolnici, Joško Markić. Osudio je ovakvo ponašanje, ponajprije iz higijenskih razloga. Objavu prenosimo u cijelosti.

Na mom radnom mjestu, kad god roditelji pacijenta zatraže dozvolu za posjet svećenika, dobiju je… ponekad po želji roditelja i krstimo kritično bolesnu djecu, a što svećenici priznaju i zavedu u knjige… međutim, slobodno šetanje molitvenih zajednica po bolnici, posebno van vremena posjeta i dozvole osoblja, smatram skandaloznim i nedopustivim, kako zbog zaštite privatnosti pacijenata, tako i zbog higijensko epidemioloških razloga…

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/markic.josko/posts/421424894896914″ bottom=”30″]

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0